14.3 C
Amposta

Dayana Santiago, creadora de “El poder de la investigación”: “Amb menys de 5 mesos, els objectius assolits són més que ambiciosos”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La deltebrenca Dayana Santiago ha donat vida a “El poder de la investigación“, un podcast de true crime que, en tan sols quatre mesos, ha escalat a les primeres posicions de la plataforma Ivoox. Aquest projecte, escrit i dirigit per la pròpia Dayana, no només ha guanyat popularitat a totes les plataformes de podcasting, sinó que també ha proporcionat als oients una oportunitat d’explorar el món dels crims reals d’una manera única i captivadora.

La redacció d’Imagina Ràdio hem pogut parlar amb ella per conèixer de primera mà “El poder de la investigación”:

Com va sorgir la idea de crear el podcast “El poder de la investigación”?

Realment soc una persona molt activa i que solc estar creant i escrivint com les meves idees i/o coneixements es poden materialitzar en un projecte. Alguns es queden escrits i pot ser que algun dia els tiri endavant o no, però amb el cas del Poder de la investigación, després de mesos li vaig voler donar vida.
Ja tenia més de 20 casos treballats i preparats per poder gravar quan a final d’aquest Juliol, vaig presentar el projecte i pujar el primer cas.

Què t’inspira a explorar casos de crims reals i compartir-los a través d’aquest format?

Crec que perquè s’entengui, hauria de començar a explicat la meva vinculació amb la investigació criminal fa més de 20 anys enrere.
Quan jo tenia uns 7 anys, a la casa dels meus pares hi havia internet amb tarifa plana. Tota una novetat en aquell moment. Tardaves molta estona a carregar una pàgina i si alguna persona trucava, és desconnectava.
En aquells temps, ja col·leccionava tots els assassins en sèrie de la història, les presons més importants, les mesures condemnatòries, etc.
De fet, encara tinc l’arxivador amb tot el material perquè ho imprimia.
Sempre m’ha agradat aquest àmbit, no sé d’on ho vaig treure realment, ningú del meu entorn li ha agradat o motivat aquest tema.
Però sempre han estat amb mi els crims i desaparicions.
Fa més de dos anys que escolto podcast de moltes temàtiques i em va semblar un mitjà idíl·lic per poder explicar tot allò que sé i/o m’agrada.

Com defineixes la teva experiència com a detectiu privat i perfiladora criminal, i com aquesta formació t’influeix en la creació dels episodis?

Òbviament, tota formació ajuda a poder profunditzar amb el tema, però, amb el True crime el que més ressaltaria és la importància dels detalls, perquè aquests són els que fan que cada cas sigui únic i que la seva resolució sigui favorable. La cronologia dels fets perquè tenir-ho clar ajuda a poder clarificar i a l’hora d’explicar els casos, puguis preparar un guió amb l’objectiu de crear intriga a la persona que està escoltant.
I sobretot, com tractar la informació per no afegir més dolor a les víctimes.

Quins elements creus que fan que “El poder de la investigación” sigui únic en comparació amb altres podcasts de true crime?
Els casos que tractem al podcast, són tots d’àmbit espanyol, més o menys, recents.
Aquests punts ja el fa bastant especial donat que hi ha molt pocs podcasts amb castellà que només tractin casos que compleixin aquests dos eixos.
La majoria dels podcasts que hi ha actualment de true crime amb castellà la majoria dels casos que tracten són d’Estats Units o altres països però molt pocs d’espanyols i menys, recents.
I l’altre eix important és el com s’explica el cas perquè s’entengui, que cree intriga i enganxi a l’oient i que s’explica també el judici, sentències i resolucions si és que s’hi dóna al cas.

Amb més de 20 casos ja tractats, com selecciones els temes que abordaràs en cada episodi?
Aquesta és una bona pregunta he, he, he.
Tot aquell cas que crec interessant que veig diàriament, l’introdueixo a la llista la qual la tinc seccionada en diferents apartats: casos, falta judici, falta sentència.
T’he de dir que tinc un llistat ara mateix de més de 50 casos que no estan publicats.
A l’hora de seleccionar l’ordre Intento que siguin diferents: menors, violència de gènere, violència gratuïta, parricides, etc.
També tinc en compte el lloc on transcorre i com es du a terme el crim; per anar canviant.
I finalment, també tinc en compte els festius o dates importants. La castanyada o Halloween, Nadal, etc.
Amb tots aquests punts, vaig prioritzant un cas o altre.

Quin és el teu procés d’investigació i preparació per a cada episodi?
Realment hi ha molta feina darrere de cada cas quan l’escolta una persona.
Busco tots la informació oficial que pugui aconseguir: Sumari, sentències…,
Notícies de tots els mitjans de comunicació tant de premsa com de televisió i contrastar-les entre elles.
Contactes com que em puguin explicar sobre el cas en si.
Imatges de la investigació, dels fets, dels judicis…
Un cop tinc tota la informació, busco la manera de poder escriure el guió de manera que compleixi tot l’explicat anteriorment.
Presenta les protagonistes del cas, el lloc dels fets, què passa, com s’investiga i com és resolt o no el cas.
Tot això tenint en compte els objectius de que sigui intrigant per a l’oient i que si la persona que l’escolta ja coneix el cas, igualment li resulti interessant perquè descobreixi detalls que no s’hi havia. Aquí la clau dels petits detalls que molts cops, no el donen la importància que tenen.

Com et sents al saber que el teu podcast ja està classificat entre els 25 primers d’Ivoox?
La veritat que estic molt feliç! Veure com el treball és valorat per l’audiència, que el públic que l’escolta de seguida és converteix amb públic consolidat i fidel, et fa sentir molt satisfeta.
Quan em vaig decidir a tirar el projecte endavant em vaig marcar uns objectius més que ambiciosos i aquests s’han més que assolit amb un temps rècord, menys de 5 mesos.
Ara toca seguir i per molt més.

Quin és l’objectiu que persegueixes amb aquest podcast i com esperes que impacti en l’audiència?
Aquesta pregunta em resulta difícil d’explicar primer, perquè soc una persona que no funciona treballant amb objectius generals i de llarg termini sinó amb objectius específics i a curt termini.
Aquests últims són els que em fan estar totalment motivada a l’hora de treballar.
Però per poder respondre et diria que els casos arribessin a moltíssima gent i que aquesta, pugues recordar a les víctimes, que es puguin interioritzar perfils de persones i situacions per poder detectar i evitar que es repeteixin i que, si algun dia es troben amb una situació com les dels casos o semblant, espero que no, sàpiguen com actuar i què s’ha de fer o no ja sigui envers l’assassí com el lloc dels fets i preservar l’escena i les proves.

A part del podcast, t’implicaràs en altres projectes relacionats amb la crònica negra o la investigació criminal?
Actualment ja estic col·laborant des de fa una mica més d’un mes amb el periodista Albert Domènech al seu Canal de Youtube Domenech Te Informa a la secció de successos Calibre 30. Setmanalment, en dijous, analitzem un cas nou i també de manera puntual, amb alguna notícia puntual com va ser el cas de la llibertat condicional de Pistorius.
Realment estic oberta a poder provar diferents formats i/o projectes que em siguin motivadors.

Combinar la teva participació en el podcast amb altres àmbits com la política local o la defensa del territori, com ho afrontes i quin impacte creus que pot tenir en la comunitat?
Ja fa uns anys que estic molt desconnectada.
He estat una persona molt activa durant més de 15 anys i va haver-hi un moment que vaig necessitar parar per poder veure on era i cap on volia anar i aquests moments de pausa se’n van ajuntar en un ingrès hospitalari que es va allargar molt i la recuperació va ser llarga i dura.
De fet, encara estic lluitant tots els dies contra les meves hèrnies discals.
Així, almenys ara mateix amb la meva situació, no puc crec implicar-me de la mateixa manera que no vol dir, que no m’importi.

Redacció- X. Ll

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -