14.3 C
Amposta

[ENTREVISTA] Elena Fabra: “M’agradaria deixar un museu més tecnològic vinculat a millorar l’experiència del públic”

Aquesta setmana hem visitat el Museu Terres de l'Ebre, ja que des del passat 13 de maig, Elena Fabra és la nova directa d'aquesta institució

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquesta setmana hem visitat el Museu Terres de l’Ebre, ja que des del passat 13 de maig. Elena Fabra és la nova directa d’aquesta institució.

El Museu Terres de l’Ebre va ser inaugurat l’any 2011 a partir de la remodelació integral i de la renovació de les competències i serveis del Museu Comarcal del Montsià. El nucli originari del Museu del Montsià havia estat l’antic Museu Arqueològic Territorial de les Terres de l’Ebre, creat el 1956 per conservar les troballes arqueològiques que l’arqueòleg i historiador Francesc Esteve Gálvez i els seus col·laboradors del Grup de Recerques Arqueològiques d’Amposta varen efectuar al llarg dels anys cinquanta i seixanta. 

El Museu va estar instal·lat en unes sales de l’edifici de l’Ajuntament d’Amposta, però per qüestions de funcionalitat i d’espai fou traslladat al remodelat edifici de les escoles públiques Miquel Granell en el moment d’inaugurar-se, el 1984, el Museu del Montsià.

Elena Fabra, nova directora del Museu Terres de l’Ebre

Elena Fabra ha sigut durant 27 anys tècnica de cultura a l’Ajuntament de Deltebre i quan va sortir la plaça per a dirigir el museu, valorant la seva trajectòria professional va veure que “estava en un moment professional d’una certa maduresa” i es veia capacitada per afrontar aquest repte. Fabra ens explica que entoma aquesta nova etapa amb molta il·lusió i amb moltes ganes, i que ara de moment es troba en fase d’assimilació, de coneixements, i d’adaptació per tal de gestionar l’equipament de la millor forma possible.

Elena Fabra, directora del Museu Terres de l’Ebre

A curt termini Fabra ha modificat algunes dinàmiques a l’hora de treballar al museu, i està implementant el treball en equip, i alhora intentar que hi hagi una comunicació i col·laboració òptima entre tot l’equip del museu. A més, per tal de millorar les sinergies amb els equipaments i ajuntaments consorciats, la nova directa s’està trobant amb totes aquestes institucions per enfortir i oferir un nou catàleg de serveis per al nou pressupost.

La comunicació del Museu també és un dels punts que s’estan millorant, ja que es vol apropar totes les accions i activitats que es fan des del Museu. Fabra ens explica que “dins d’estes quatre parets es genera molta activitat i se li ha de donar més valor públic“.

Elena Fabra, directora del Museu Terres de l’Ebre

Reformular el Museu per fer-lo més educatiu

Sota aquesta nova direcció, Fabra té la voluntat que el museu sigui més educatiu i així treballar la inclusivitat, i apropar més públics al museu. També treballar les sinergies amb altres equipaments com els veïns del pati del mateix museu, i també l’educació del museu a través dels vincles familiars.

Exposicions

Actualment, al museu hi ha dos exposicions permanents que es poden visitar sempre en horari de museu. Per una banda, hi ha l’exposició d’arqueologia de les Terres de l’Ebre, i en una altra sala hi ha ‘L’Ebre Camí d’Aigua‘ on hi ha una exposició que tracta sobre la cultura al voltant del riu.

Per una altra banda, hi ha una sala d’exposicions temporals que n’acull d’altres museus o de reproducció pròpia. Fabra ens comenta, que aquesta línia d’exposicions pròpies és un dels aspectes on li agradaria aprofundir per tal de donar més visibilitat a tot el que elaboren des de dins del museu. Ara mateix i fins al 30 de juny es pot visitar ‘Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre‘, una exposició feta amb motiu de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta i que explica el procés d’industrialització de l’elaboració de l’arròs a l’Ebre, però principalment a Amposta, entre finals del segle XIX i el segle XX.

Elena Fabra, directora del Museu Terres de l’Ebre

El Museu Terres de l’Ebre a l’estiu

Fins al 30 de juny es podrà visitar al vestíbul del Museu l’exposició “Sota el mantell dels estels a la Terra Alta”. Una exposició que està centrada en els jaciments protohistòrics de La Gessera de Caseres i del Turó del Calvari de Vilalba dels Arcs, i presenta la seva descoberta, la cronologia en què es van ocupar, la funcionalitat que van tenir, etc. També, la seva singularitat en relació amb l’astronomia, a partir dels resultats dels treballs arqueològics fets durant els darrers anys pel Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (GRESEPIA) de la URV. 

Durant el juliol, hi haurà exposada ‘Salut que tinguéssem’, una exposició que anirà a càrrec de la Clínica arrossera i es podrà visitar una mostra de material quirúrgic i mèdic que va donar el doctor Anton Pujol, metge jubilat i fill d’un dels fundadors de la clínica. Aquesta exposició estarà a l’Hospital Comarcal d’Amposta i el Museu juntament amb l’Espai Dones d’Amposta, hi ha col·laborat des de la perspectiva de gènere, aportant un taller de memòria sobre la maternitat. I, durant l’agost al museu es podrà disfrutar dels concerts del festival Deltachamber, a més de les exposicions permanents i temporals.

Elena Fabra, directora del Museu Terres de l’Ebre

Octubre 2024

D’aquesta programació anual, Fabra ens ha volgut destacar ‘Los pobles dels rius’, l’exposició que arribarà al museu a l’octubre per descobrir com vivia la gent del territori durant la primera edat del ferro. Una exposició que s’hi quedarà fins al gener del 2025, i al voltant de la qual durant tots els mesos que estarà al museu es faran diverses activitats com masterclass d’il·lustracions històriques. També al mes d’octubre el museu acollirà una jornada sobre l’arquitectura de coberta vegetal a les Terres de l’Ebre, una activitat que connecta l’arqueologia, l’arquitectura i l’etnologia.

Elena Fabra, directora del Museu Terres de l’Ebre

Llegat “Fabra” del Museu Terres de l’Ebre

Finalment, per acabar l’entrevista li hem preguntat a Fabra quin és el llegat que li agradaria deixar del museu. Ens ha explicat que ara, encara fa molt poc temps que ha entomat aquest projecte de directora, però que en els 4 anys que té al davant li agradaria que veiessin la llum algunes propostes relacionades en material d’arqueologia subaquàtica, o també que s’incloguin les noves tecnologies adaptades als espais museístics, enfocades sobretot a millorar l’experiència del públic, i que aquest se’n vagi amb havent viscut una molt bona experiència.

Elena Fabra, directora del Museu Terres de l’Ebre

Elena Fabra, nova directora del Museu Terres de l’Ebre ha acabat l’entrevista afirmant que hi ha molta feina al davant, però per sort “hi ha un equip de treball molt bo al museu” i, per tant, disposen “d’uns ingredients molt bons” per treballar durant els pròxims 4 anys amb moltes ganes i il·lusió.

Redacció L.P.

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -