14.3 C
Amposta

[ENTREVISTA] Iris Castell: “La implicació dels ampostins en els pressupostos participatius fa d’Amposta una de les ciutats més participatives de Catalunya”

Per conèixer més detalls sobre aquesta els pressupostos participatius d'Amposta, hem parlat amb Iris Castell, regidora de Participació Ciutadana i Transparència

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Sota l’eslògan, Tu fas Amposta!, la capital del Montsià implica cada dos anys la ciutadania en la presa de decisions responsables sobre l’ús d’una part dels recursos públics, concretament 200.000 €. Aquest procés es desenvolupa a través d’un sistema estructurat de participació, on un any es decideixen els projectes, i el següent s’executen. Aquesta iniciativa, que també es duu a terme a Tortosa, té com a objectiu involucrar activament la població en la gestió municipal, no són exclusius d’Amposta, sinó que a escala ebrenca, també és una iniciativa que s’impulsa a l’Ajuntament de Tortosa.

Actualment, s’estan finalitzant els projectes guanyadors de l’edició 2022-2023, i ja s’ha obert el termini per presentar propostes de l’edició 2024-2025. Per conèixer més detalls sobre aquesta iniciativa, hem parlat amb Iris Castell, regidora de Participació Ciutadana i Transparència de l’Ajuntament d’Amposta. En primer lloc, Iris ens ha explicat com funciona tot aquest procés i com involucren la ciutadana, des de l’ajuntament.

Iris Castell, regidora de Participació Ciutadana i Transparència de l’Ajuntament d’Amposta

Inicialment, per presentar una proposta, la ciutadania només ha d’escriure la seva idea de projecte “en quatre línies. Iris Castell explica que aquesta senzillesa en la fase inicial facilita la participació de tothom, ja que evitat que la presentació de propostes sigui un procés laboriós. Aquesta fase es fa accessible perquè, posteriorment, durant la fase de validació tècnica, es requereix més informació i recursos per avaluar la viabilitat de propostes.

Una novetat d’enguany és la introducció de la ‘fase de priorització’, on la ciutadania votarà per primer cop per seleccionar 10 propostes finalistes. Aquestes propostes conformaran un rànquing del qual es triarà el projecte guanyador. Castell destaca que aquesta simplificació en la presentació i selecció de propostes no només facilita el procés de votació per als ciutadans, sinó també la gestió de les propostes per part de l’ajuntament.

Iris Castell, regidora de Participació Ciutadana i Transparència de l’Ajuntament d’Amposta

En l’anterior edició dels pressupostos participatius, cada ciutadà havia de votar obligatòriament una proposta del seu barri, la qual cosa va resultar en quatre projectes guanyadors. Dels projectes seleccionats, l’eliminació de barreres arquitectòniques de la ciutat és el que està més avançat. Aquest projecte, que ha rebut un suplement de 100.000 € del pressupost municipal, per la importància que han considerat que té des del consistori, està a punt de finalitzar.

Un altre projecte guanyador és la instal·lació d’una tirolina al parc dels Xiribecs que també està a punt de veure la llum. Finalment, el projecte, que potser va més endarrerit és el Casal de la Cultura, ja que inicialment es preveia rehabilitar un espai existent, però segons ens explica Castell, la col·laboració amb l’entitat implicada ha conduït a ala decisió de canviar la ubicació, i això ha endarrerit el seu desenvolupament.

Iris Castell, regidora de Participació Ciutadana i Transparència de l’Ajuntament d’Amposta

Durant l’entrevista, Iris va comentar que en l’edició anterior es van presentar un centenar de propostes. Li vam preguntar quina havia estat la proposta més original i inesperada, a la qual va respondre amb claredat “La tirolina del parc dels Xiribecs“.

Iris Castell, regidora de Participació Ciutadana i Transparència de l’Ajuntament d’Amposta

Finalment, Iris ha destacat que els ampostins i ampostines estan molt implicats en els pressupostos participatius d’Amposta, fet que converteix la ciutat en una de les més participatives de Catalunya. Per fomentar aquesta implicació, s’estan organitzant activitats i dinàmiques dirigides tant als joves com als més grans, per involucrar-los en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics. Entre aquestes activitats, Castell subratlla una jornada participativa amb les entitats locals i unes dinàmiques amb la gent gran del Casal Cívic Ruiz Salgado, dissenyades per integrar-los en tot el procés.

Informació general pressupostos participatius 2024-2025

Els pressupostos participatius d’Amposta passen per diverses fases, i fins al 30 de juny, els majors de 16 anys poden presentar les propostes a través de la  plataforma de votació digital Decidim Amposta. Aquesta eina, facilitada per la Generalitat, permet la identificació digital mitjançant DNI electrònic o IDCAT o bé la creació d’un compte per validar les dades. A través de ‘Decidim Amposta’, els ciutadans poden votar de forma digital, fer propostes i seguir la traçabilitat i el procés de validació de cadascuna. A més, per garantir l’accessibilitat de tots els ciutadans, també s’habilitaran punts de votació físics.

Durant el mes de juliol es durà a terme la fase de priorització, on la ciutadania podrà seleccionar les 10 propostes que consideren més beneficioses per a la ciutat. Posteriorment, de l’agost al novembre, la Comissió Tècnica avaluarà cadascuna d’aquestes propostes per garantir-ne la viabilitat tècnica. Finalment, de l’1 al 20 de desembre, se celebrarà la fase de votació definitiva.

Iris durant l’entrevista va assegurar que davant de qualsevol dubte, els ampostins i ampostines poden dirigir-se a l’Oficina Jove, situada a la plaça del Mercat. Allà, preguntant per Kevin, els atendran i resoldran tots els dubtes relacionats amb els pressupostos participatius d’Amposta.

Iris Castell, regidora de Participació Ciutadana i Transparència de l’Ajuntament d’Amposta

Redacció L.P.

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -