14.3 C
Amposta

Els pressupostos participatius d’Amposta arriben a la 4a edició per decidir on invertir 200.000 euros del pressupost del 2025

El procés de pressupostos participatius començarà el proper 1 de juny –i fins al 30 de juny- serà la fase de presentació de propostes, que les podran fer els majors de 16 anys a través de la plataforma Decidim Amposta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Arranca la quarta edició dels pressupostos participatius Tu fas Amposta! Continuant amb el model biennal, en què un any hi ha votació i el següent hi ha execució, la ciutadania proposarà i decidirà enguany en què invertir 200.000 euros del pressupost del 2025.

Seguim amb el model impulsat l’any 2018, però enguany incorporem tres grans canvis respecte a l’any anterior“, avança la regidora de Participació Ciutadana i Transparència, Iris Castell. I és que enguany, entre la fase de Propostes i les de Validació Tècnica i Votació s’incorpora una fase de Priorització. “Després de fer totes les propostes, la ciutadania podrà votar les deu que considera prioritàries per a la ciutat“, detalla Castell, “i aquestes són les que passarà la validació tècnica i es portarà a votació al desembre“. “Hem dissenyat una votació en dos voltes“, afegeix, “d’aquesta manera, fem més eficient el procés, tant pel que fa internament a l’hora de fer la validació tècnica com també pel que fa a la fase final es portaran a votació deu propostes i serà més fàcil d’explicar al detall cada proposta i també facilitarà el vot“. L’altra de les novetats d’enguany respecte de l’anterior edició és que no es durà a terme la divisió per barris. “La ciutadania podrà escollir qualsevol actuació, sigui o no del seu barri“, afegeix Castell.

L’altra gran incorporació és la plataforma de votació digital Decidim Amposta. Aquesta plataforma de la Generalitat permetrà que, tothom que s’identifiqui digitalment mitjançant DNI electrònic o IDCAT o bé es creï un compte i validi les seves dades, podrà votar de forma digital. Aquesta plataforma també permetrà fer propostes i que la ciutadania pugui veure la traçabilitat i el procés de validació de les mateixes. Tanmateix, per facilitar que tothom pugui votar, es posaran a disposició de la ciutadania punts de votació en físic.

Un model variant

Sempre hem defensat que el model de pressupostos pot anar modificant-se d’una edició a l’altra si, amb l’experiència, veiem la possibilitat de millorar el procés per facilitar la participació ciutadana“, defensa l’alcalde, Adam Tomàs, “i per això enguany s’han incorporat aquestes dues novetats“. “Es manté, però, el fet de ser biennals, és a dir, que un any es dedica a la votació i l’altre a l’execució dels projectes“, ha recordat l’alcalde. “Enguany se solaparà l’execució física del procés anterior amb les votacions, perquè les quatre propostes que van guanyar estan en fase de desenvolupament“, diu. Així, les dos supressions de barreres arquitectòniques (50.000 euros per al barri de l’Acollidora i 50.000 euros per al barri del Centre) estan en fase d’execució. També hi ha ja sobre la taula l’emplaçament del Casal de la Cultura en un espai que l’Ajuntament ha d’adquirir en breu i que es fa en consens amb les entitats que van impulsar la proposta. I, finalment, pel que fa a la tirolina del Parc dels Xiribecs, s’ha retardat per una qüestió de procés administratiu i perquè dins del propi parc s’ha canviat la ubicació inicial tenint en compte el Pla de Treball del parc dels Xiribecs. 

Som el govern que ha apostat per fer processos participatius, no només en pressupostos, sinó en altres decisions com, la més recent, el nom de l’embarcació elèctrica“, ha defensat Tomàs. 

Infografia dels Pressupostos participatius de l’Ajuntament d’Amposta. 2024.

Principals dates del procés 2024-2025

El procés de pressupostos participatius començarà el proper 1 de juny –i fins al 30 de juny– serà la fase de presentació de propostes, que les podran fer els majors de 16 anys a través de la plataforma Decidim Amposta. Durant el juny, i amb la voluntat de facilitar la presentació de propostes, també hi haurà dos jornades dirigides a públics objectius dels pressupostos.

Durant el mes de juliol es farà la priorització, que permetrà a la ciutadania escollir quines són les 10 propostes que consideren millor per a la ciutat. De l’agost al novembre, la Comissió Tècnica avaluarà cada proposta per garantir-ne la viabilitat tècnica i, finalment, de l’1 al 20 de desembre hi haurà la fase de votació.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -