14.3 C
Amposta

Aryz crea un gran mural sobre el bombardeig que va destruir Corbera d’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Octavi Serra Arrizabalaga, Aryz, ha produït i instal·lat un gran mural al bell mig de l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre (Terra Alta). L’obra és una al·legoria a la barbàrie i el terror de la guerra i vindria a ser el ‘Guernica’ de Corbera d’Ebre. Tot i que no se sap encara quant temps presidirà la nau central de l’església barroca, la instal·lació d’Aryz impressiona per les dimensions, més de 10 metres d’alçada i 6 d’amplada, i sobretot perquè situa els fets de la guerra en una estètica entre actual i clàssica. Amb colors integrats al centre religiós té dos grans elements, els avions i les cases, que evoquen el bombardeig que encara està molt present al Poble Vell. És l’obra d’estudi a peces més gran que Aryz ha fet fins ara.

Tenint en compte la càrrega històrica de l’església de Sant Pere del Poble Vell de Corbera d’Ebre, Aryz ha representat un dels episodis més colpidors i “durs” de la Guerra Civil Espanyola, el bombardeig i destrucció de Corbera d’Ebre, durant la Batalla de l’Ebre. La instal·lació, feta a estudi i per peces, es va col·locar aquest dimecres a la nau central de l’església barroca de finals del segle XVIII. Aryz apunta que ha estat un repte produir-la i instal·lar-la. “És el projecte més gran per peces que he fet i elevar les peces fins a certa altura té la seva complexitat. L’he hagut de pintar en tres parts i fins ahir no l’he vist tota junta”, ha dit.

Amb una grua de tisora es van col·locar les peces. S’ha fet amb pintura exterior i acrílica i el treball ha durat més d’un mes. “Vinc del mural i pintar en aquests espais és una manera d’interactuar amb l’arquitectura”, ha apuntat Aryz. L’artista ha agrit “les facilitats i la llibertat” amb què ha treballat l’obra. “Estava fent una línia amb elements com les cases i vaig pensar d’incorporar els avions. No són elements històrics. No són els avions que van bombardejar Corbera, però el bombardeig està molt present, per desgràcia, i és una peça que el vol representar”, ha descrit.

El Poble Vell de Corbera d’Ebre manté un compromís des de fa anys amb la reflexió artística amb projectes com la Biennal d’Art, que si es pot es reprendrà a la tardor, o el seu Abecedari de la Llibertat que s’estén pel conjunt històric. La crisi de la covid ha limitat els recursos de l’Associació del Poble Vell, però amb la represa de la normalitat també es reactiva la programació cultural. “Hem anat fent exposicions temporals i permanents per usar l’art com a element de reflexió i denúncia”, ha dit Joan Antoni Montaña, president de l’entitat.

Montaña ha destacat l’obra d’Aryz com una icona que porta al Poble Vell una instal·lació d’un estil i unes mides inèdites i de la mà d’un autor amb gran reconeixement internacional. Octavi Serra Arrizabalaga, Aryz, es va iniciar al món del grafit amb grans murals a les fàbriques abandonades de Barcelona. Ha pintat al Japó, França, Regne Unit, Finlàndia, Dinamarca, Polònia, la Xina o els Estats Units, entre d’altres. Recentment ha limitat el nombre d’intervencions que fa cada any i després de quatre anys de treball a l’estudi, el 2019, va presentar ‘Pugna’, una mostra dividida en tres exposicions a França, que va acabar amb una retrospectiva al Museu de Belles Arts de Nancy.

L’artista Aryz davant el mural que ha creat per a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Imatge del 17 de juny del 2021. ACN

Projecte nilak

Dissabte, el Poble Vell de Corbera d’Ebre també acollirà el ‘Cabaret delicatessen’ del projecte Nilak. L’activitat vol donar visibilitat a les arts escèniques contemporànies en espais històrics de territori. El projecte va començar el 2018 a Corbera d’Ebre i torna amb l’actuació de la pianista Clara Peya, les companyies de dansa Laia Santanach amb Aer, el circ de Madame Gaüc amb FIL, i la intervenció de la companyia Vaques. El projecte Nilak va guanyar el premi Carulla 2020 i és un dels onze projectes del Pla d’impuls al circ de la Generalitat.

El president de l’Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre, Joan Antoni Montaña, i l’artista Aryz, expliquen la instal·lació que es pot veure a l’església del conjunt patrimonial i rememora el bombardeig del municipi a la Guerra Civil.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -