14.3 C
Amposta

Aliments processats i càncer de còlon

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Potser és un tema recurrent, però hem de tornar a parlar dels aliments processats. És veritat que aquests poden augmentar el risc de càncer de còlon?

Un estudi científic recent va analitzar els hàbits nutricionals i el consum d’aliments ultraprocessats d’unes 8.000 persones. La meitat tenien càncer i l’altra meitat estaven sanes; i va establir la relació: un 10% més d’ingesta d’aquests productes augmentava un 11% el risc de desenvolupar un càncer colorectal.

S’ha de tenir en compte que els refrescos ensucrats, la brioixeria industrial i alguns tipus de carn processada són aliments que representen entre el 25 i el 50% de l’alimentació d’una persona a la Unió Europea o en països de rendes mitjanes i altes. Els aliments ultraprocessats -el grup al qual pertanyen tots aquests productes i una llarga llista de menjars i begudes basats en formulacions industrials i altes dosis de conservants i additius- podrien estar relacionats amb un risc més alt de patir un càncer colorectal.

Des de fa molts anys, la qualitat dels aliments està molt estudiada en relació amb l’obesitat i la diabetis. Però amb el tema del càncer de còlon i l’alimentació encara hi ha poques conclusions. Ara es tracta d’analitzar la incidència que pot tenir el grau de processament dels aliments ingerits. Calen més evidències per relacionar el càncer de còlon i els aliments ultraprocessats. Però tot apunta que el vincle entre els aliments ultraprocessats i càncer de còlon és més que probable. Per tant cal ser curosos a l’hora de fer recomanacions nutricionals i els aliments ultraprocessats.

Aquests aliments solen tenir llistes molt llargues d’ingredients, amb molt poca o gens de matèria primera bàsica (fruites, hortalisses, ous, llet, peix, llegums, cereals i farines, fruita seca, etc.) i també tenen els components que s’utilitzen en els aliments processats: sucre, olis i greixos, sal, antioxidants, estabilitzants i conservants. A més, els ultraprocessats contenen substàncies i additius que, encara que són segurs, serveixen únicament per potenciar o modificar els gustos i els aspectes sensorials del producte. Com per exemple: la caseïna, la lactosa, el sèrum, els greixos hidrogenats, les proteïnes hidrolitzades, la malto-dextrina, els xarops i altres edulcorants, colorants, saboritzants, antiaglomerants, emulsionants, etc.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -