14.3 C
Amposta

Agricultura vulnerable

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’agricultura és una activitat que depèn del clima i el seu entorn, per aquest motiu serà una de les activitats més afectades per l’escalfament global, el canvi climàtic representa una de les crisis més grans que els hòmens hauran de fer front a mitjà termini encara que els seus efectes ja els estem veient. L’escalfament del planeta provocat majoritàriament per les activitats de l’home fa que l’impacte acceleri el canvi per la gran aportació de gasos efecte hivernacle que l’agricultura i té una implicació directa produint CO₂ i Òxid Nitrós, que es podrien controlar si es desenvolupessin tècniques de captura de fems o amb una eficiència més acurada en l’ús de fertilitzants i l’opció podria ser els microorganismes simbiòtics que no contaminen.

Els càlculs que fins ara s’han fet diuen que l’escalfament farà perdre fonts d’aigua dolça, degradarà el sol i provocarà molta desertització factors importants per a molts dels cultius que tenim perquè en depenen, l’agricultura és extremadament vulnerable aquest canvi perquè l’augment de temperatura fa reduir la producció dels cultius a més fa que les males herbes es multipliquin, canviant el cicle reproductiu de totes les plantes. Cal saber que al Baix Ebre la primera activitat és la del sector primari ara molt malmès i desert, fa molt de temps va deixar de ser l’opció dels que hi treballaven i la recuperació encara no ha arribat en plenes condicions hi ha un degoteig de gent que torna al camp però lluny de la normalitat que caldria per a aquest sector.

És necessari que en aquest sector si fan moltes inversions en tecnologia i ciència doncs a mitjà termini s’haurà de fer front a una demanda alimentaria d’una població que no para de créixer i que el 2050 podria ser de més de nou mil milions de persones que hauran de menjar. El canvi ens presenta reptes nous i més exigents en la productivitat agrícola i en la irrigació, així com reduir les emissions de meta en la ramaderia de consum que serà necessari investigar per trobar noves dietes. S’haurà de requerir als agricultors una nova visió d’emmagatzemar aigua per fer front als impactes de les precipitacions extremes per tenir tota l’aigua possible i per l’evapotranspiració en qualsevol ecosistema. El canvi afecta la distribució de les plantes, les espècies invasores, les plagues, els vectors de les malalties i en la localització geogràfica de moltes d’aquestes en humans, animals o plantes.

L’agricultura ja està afectada pel canvi climàtic de manera desigual, depenent dels països i les zones, incrementant el risc de la seguretat alimentaria i a pesar dels avenços tecnològics fets fins ara com les millores vegetals, els organismes genèticament modificats i tots els sistemes de reg, el clima i el sol són factors clau per la productivitat agrícola. L’efecte d’aquest canvi està més relacionat en climes locals que no pas en patrons universals, no és el mateix les oliveres del Baix Ebre que les andaluses. L’augment de la temperatura és d’un grau en l’últim segle i cada àrea local ha assumit diferent aquesta puja és per això que els tècnics estan demanant que els estudis dels impactes sobre l’agricultura es facin de manera individual, a cada zona. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -