14.3 C
Amposta

Adaptació i resiliència

Cal que comencem a treballar en el sector alimentari, agricultura i pesca que pel que sembla la UE considera dins el Pacte Verd que són els sectors que ens podran dur a l'objectiu d'una economia neutre en contaminació de gasos efecte hivernacle i parar l'escalfament de la terra

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

És inevitable fer un gran esforç per adaptar-nos al canvi climàtic i augmentar la nostra resiliència, els canvis són la temperatura, l’acidificació de l’aigua del mar, l’augment del nivell del mar, la salinitat, la contaminació, les espècies no autòctones, el creixement demogràfic o les practiques no sostenibles de l’ús del mar o del sol.

Per arribar amb aquest objectiu s’ha de tenir una estratègia nova de creixement que transformi la UE i els pobles que la formen en economies eficients en l’ús dels seus recursos i sobretot competitiva, on no hi hagi persones que es quedin enrere en la qualitat de vida i en drets socials, on el creixement econòmic sigui sostenible amb els recursos naturals que haurem de fer servir i que s’hagin deixat de produir emissions de gasos efecte hivernacle com a topall el 2050, el Vell Continent vol donar resposta al repte que tenim al davant de l’escalfament planetari sent el primer continent que climàticament serà neutre si s’arriba a l’objectiu fixat. L’objectiu és el Pacte Verd Europeu que es vol transformar en una societat prospera i equitativa tenint una economia d’alt nivell, ètica, molt eficient en l’ús dels recursos que no tingui emissions de gasos efecte hivernacle en definitiva com la UE anomena, creixement sense creixement econòmic, perquè el creixement econòmic està molt lligat a l’augment de la producció, el consum que fem els ciutadans i l’ús dels recursos naturals que són perjudicials per a la salut i al medi ambient.

El Pacte Verd planteja reformular conceptes com progrés, creixement i sostenibilitat així com protegir, millorar i mantenir tots els recursos naturals que tenim a l’hora de protegir el benestar i la salut de les persones davant el gran repte que tenim de riscos i impactes ambientals fent-ho d’una manera justa i transversal i per poder ser una realitat han de comptar amb la participació de tota la ciutadania i la seua confiança per ser una aposta segura i arribar a l’objectiu.

Aquest Pacte Verd té un calendari i la UE vol liderar en l’àmbit mundial la competitivitat i la sostenibilitat i per aconseguir-ho el sector agroalimentari en serà la punta de llança. Una de les principals estratègies és, del camp a taula, de les principals del Pacte que estableix mesures no reglamentaries i reglamentades que són necessàries per a la creació de sistemes eficients en les diverses situacions Edafoclimàtiques per proporcionar aliments saludables i una vida digna a sectors com l’agricultura, la pesca, la ramaderia o a tots els treballadors de la indústria agroalimentària de la UE. Preveu reduir l’empremta climàtica i ambiental del sistema alimentari per reforçar la resiliència, garantir davant del canvi climàtic la seguretat alimentària, també preveu la transformació de l’agricultura amb una reducció del 20% en l’ús de fertilitzants i en un 50% dels pesticides utilitzats a l’hora de desenvolupar una estratègia per augmentar i promoure la captació de carboni dels sòls agrícoles, la proposta l’exempt a la reducció d’antimicrobians o la plantació de més de 3.000 milions d’arbres, la restauració de 30.000 kilòmetres de rius ara amb molta contaminació, com l’Ebre, o l’ampliació d’àrees protegides del 30% dels pol·linitzadors. Objectius molt ambiciosos que s’han d’aconseguir amb un entorn alimentari favorable, on tothom disposi d’aliments, que facilitin dietes sostenibles i saludables per la qualitat de vida de tota la població, sense excepcions, segons el Pacta Verd.

La transformació dels sistemes actuals ens portarà a la utilització de tècniques totalment sostenibles com l’agricultura de precisió, ecològica, l’agroecologia, l’agrosilvicultura per aquest motiu els agricultors i pescadors són vitals per gestionar aquesta transició. Aquests sectors son part, causa, efecte i també la primera baula de la cadena alimentaria la més feble en algunes ocasions i més en condicions de canvi climàtic. Els mediterranis com nosaltres tenim unes característiques pròpies i una manera de viure i relacions que són específiques i diferents d’altres ecosistemes com la calor, sequera a l’estiu, fred i pluja a l’hivern, factors que condicionen a la baixa la producció ecosistèmica i l’elevada intensitat de mortalitat amb una distribució especial d’individus i societats, espècies vegetals, animals, conreus, boscos i rius, que el canvi climàtic ens ha mostrat a l’alça fent del nostre clima una incertesa més de la que teníem. Catalunya disposa d’una contrastada i objectiva xarxa d’universitats juntament amb el Grup d’Experts en Canvi Climàtic (GECCC) que uneix treball i visions cientificotècniques per valorar el Canvi Climàtic i fer un front comú per aplicar aquest ambiciós Pla Verd per la mitigació del canvi climàtic i arribar al 2050 sent neutres en contaminació. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -