14.3 C
Amposta

Activat l’avís de perill per calor a les Terres de l’Ebre aquest dilluns, últim dia de calor extrema

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Servei Meteorològic de Catalunya (Metocat) ha activat per aquest dilluns dia 25 de juliol, de les dotze del migdia fins a les sis de la tarda, l’avís de perill per calor a moltes comarques de Catalunya. La Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, el Montsià tenen activat l’avís moderat. Malgrat això, les temperatures superaran en molts punts els 35 graus i es poden assolir els 39 en algunes localitats de l’interior.

Aquesta matinada les mínimes han quedat per damunt dels 20 graus i les màximes assoliran avui entre els 34 i els 39 graus. El pic màxim de calor s’assoleix aquest dilluns després de més d’una setmana de temperatures per damunt del que seria habitual per l’època de l’any. A partir de demà les temperatures comencen a baixar i es normalitzaran.

La inestabilitat anirà augmentant els pròxims dies i entre dimecres i divendres serà quan hi haurà ruixats més destacables i extensos al nord de Catalunya i quan el risc de xàfecs més puntuals en altres comarques també serà més alt. Aquest canvi també es notarà en el termòmetre. El més interessant segurament és que aquesta nova dinàmica de temperatura sembla que durarà tota la setmana. No hi ha indicis que l’estiu s’hagi d’estroncar a partir d’aquí i l’escenari més probable de cara a la primera setmana d’agost és que torni a fer més calor del que caldria esperar.

Consells per protegir-se de la calor:

La calor excessiva ens pot provocar esgotament, deshidratació, cops de calor, rampes i erupcions cutànies. Cada poc tindrem més pics de calor intensos i sufocants. Davant d’aquesta situació, molta precaució i protecció, tant si sou a casa com al carrer.

Si sou a casa, abaixeu les persianes perquè no entri el sol directament, obriu les finestres durant la nit, estigueu-vos en la zona de la casa més fresca, utilitzeu algun aparell per refrescar-vos; una dutxa és una bona solució.

Al carrer, camineu per l’ombra, porteu barret i roba lleugera, porteu una bossa amb una mica d’aigua. Si feu esport, eviteu les hores del migdia i reduïu les activitats intenses.

Al cotxe, eviteu viatjar durant les hores de més calor, i no hi deixeu mai els nens, ni persones vulnerables, ni animals de companyia amb les finestres tancades. Compte amb el canvi sobtat de temperatura a l’hora d’entrar i sortir del cotxe.

En tots els casos, beveu amb freqüència i mengeu aliments amb molts líquids, com fruita. Presteu una atenció especial als nadons i als familiars, veïns i amics d’edat avançada que visquin sols.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -