14.3 C
Amposta

L’Hospital d’Amposta abusa de la realització de cesàries, segons elDiario.es

- Anunci -spot_img

El més vist

- Advertisement -

Una investigació d’elDiario.es amb dades d’hospitals de tot l’Estat revela que 28 centres tripliquen la taxa recomanada de cesàries, entre els quals hi ha l’Hospital Comarcal d’Amposta que és el setè de la llista i el segon dels centres sanitaris catalans que hi apareixen, per darrere del Centre MQ Reus. El centre ampostí ha fet un 51% de cesàries entre el 2010 i el 2020.

La resta de centres sanitaris de les Terres de l’Ebre tenen les dades següents: la Clínica Terres de l’Ebre ha realitzat un 43,5% de cesàries entre el 2010 i el 2020, l’Hospital de Comarcal de Móra d’Ebre un 35,6% i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa un 25,4%. Tots superen el que recomanava l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 15%, però en els últims posicionaments l’OMS vol promoure una cultura sanitària en què totes les dones que ho necessitin accedeixin a l’operació. Amb aquesta decisió, l’organisme vol evitar que els hospitals, per tal de complir l’objectiu, facin més o menys cesàries en funció de les dades i no de les necessitats de les dones.

Font: elDiario.es
Font: elDiario.es
Font: elDiario.es
Font: elDiario.es

La cesària és una incisió que travessa el ventre i l’úter per permetre que un nadó neixi. Les cesàries han salvat la vida de centenars de milers de dones i nens a tot el món des de fa segles. Tot i això, des dels anys noranta el seu ús ha crescut desproporcionadament i ha portat l’OMS a alertar dels seus riscos. A Espanya, la taxa mitjana de cesàries als hospitals públics és del 21,9%, mentre que arriba al 37% als privats.

28 hospitals espanyols, públics i privats, superen el 45% de cesàries. És a dir, pràcticament la meitat dels parts que atenen acaben amb aquesta operació, segons la investigació duta a terme per aquest mitjà de comunicació. La probabilitat de donar a llum per cesària es multiplica en funció de l’hospital on una dona acudeixi. Les xifres mostren una elevadíssima variabilitat en funció del centre.

Les dades parteixen d’una base de dades del Ministeri de Sanitat obtinguda en virtut de la Llei de Transparència, que va remetre les xifres de parts i cesàries de cada hospital d’Espanya entre 2010 i 2020 sense identificar el nom del centre. És la primera vegada que es fan públiques les dades individualitzades de cada hospital de l’Estat.

El rànquing mostra els 28 centres hospitalaris que han registrat en l’última dècada una taxa de cesàries que triplica el que es considera adequat.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -