14.3 C
Amposta

Vergés: “La vacunació de la grip encara és més important amb la pandèmia de la Covid-19”

La vacunació comença avui en 25 espais comunitaris de les Terres de l'Ebre, dels 635 de tot Catalunya, on els equips d’atenció primària vacunaran seguint totes les normes de seguretat respecte la Covid-19

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que la vacunació de la grip cobra enguany més rellevància amb l’actual context del nou coronavirus SARS-CoV-2 i de la malaltia que causa, la COVID-19. “Vacunar-se de la grip és la millor estratègia de prevenció, i ara és més fonamental que mai, juntament amb altres eines que hem de seguir emprant: la distància de seguretat, la higiene de mans i l’ús de mascareta”, ha dit la titular de Salut en la presentació, en roda de premsa, de les principals novetats de la campanya de vacunació de la grip, que comença avui a tota Catalunya. Vergés ha estat acompanyada de la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, i de la sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre.

La consellera ha recordat que la vacuna contra la grip redueix les hospitalitzacions i la mortalitat a les persones amb més risc de malaltia greu, així com redueix la càrrega assistencial sobre el sistema de salut. De fet, segons ha dit, “els grups de risc davant la grip i la COVID-19 són molt similars i, per això, en el context actual de pandèmia, encara és més important augmentar la vacunació contra la grip en les persones en què està recomanada”. En molts casos, ha recordat Vergés, també els símptomes són similars i “evitar casos de grip evita haver de fer el diagnòstic diferencial amb la COVID”.

Vacunar-se per tenir menys mortalitat i casos menys greus per COVID-19

D’altra banda, Carmen Cabezas ha assegurat que l’evidència científica “nega que hi hagi més risc d’infectar-se per SARS-CoV-2 o de contraure la  COVID-19 amb més gravetat per haver-se vacunat contra la grip”. Al contrari, diversos estudis apunten que la vacunació contra la grip podria associar-se amb menor gravetat i menor mortalitat per COVID-19.

Com que enguany la campanya de la grip haurà de conviure amb l’evolució del SARS-CoV-2, per això s’emfatitza especialment la necessitat d’augmentar les cobertures de vacunació, especialment en el personal sanitari i sociosanitari, gent gran (preferentment a partir dels 65 anys) i persones de qualsevol edat amb condicions de riscL’objectiu final és protegir les persones més vulnerables a la grip, disminuint al màxim la seva incidència en aquests grups (que en gran part coincideixen amb els de la COVID-19) i contribuir a reduir l’impacte sobre la pressió assistencial.

“Fa anys que venim fent esforços per millorar aquestes cobertures, però encara podem fer-les créixer més”, ha dit la sotsdirectora general de Promoció de la Salut. En aquest sentit, l’any passat va destacar la millora de la cobertura de vacunació de les dones embarassades (que va passar del 29,2% a un 34,8%), i la dels professionals sanitaris (que va passar del 28% al 31%). No obstant això, enguany reforça la captació de les persones de 60 anys o més i en el personal sanitari i sociosanitari, així com les persones amb altres condicions de risc, entre els quals s’inclouen aquest any les persones amb hipertensió. Per últim, entre els grups prioritaris a vacunar, també s’inclouen enguany els professionals sociosanitaris i de serveis essencials, les persones que cuiden a persones de grups de risc i les que realitzen serveis essencials per a la comunitat, com ara els docents.

Per tot plegat, la intenció per a aquesta temporada és assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en gent gran (preferentment a partir dels 65 anys) i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% en dones embarassades i en persones amb condicions de risc. De fet, aquestes fites estan d’acord amb l’establert per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea.

El Departament de Salut ha adquirit aquest any 230.000 dosis de vacunes addicionals que estaran disponibles a tots els espais habilitats per vacunar. A aquestes vacunes s’afegeixen prop de 50.000 adquirides pel Ministeri de Sanitat i destinades a persones de 75 anys o més institucionalitzades.

Cal recordar que el període òptim de vacunació és des d’avui fins el 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 95,69 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip. Per últim, i en tant que els virus de la grip canvien d’any en any, 3 de les soques incloses a la vacuna per aquesta temporada han variat.

Dispositius annexos als centres d’atenció primària per millorar circuits

Per la seva banda, Marta Chandre, subdirectora del Servei Català de la Salut, ha explicat que ja estan a disposició dels CAP tots els dispositius annexos per la campanya de vacunació. “S’han habilitat 635 espais a prop dels centres d’atenció primària per tot el territori”, ha detallat Chandre. La mesura permetrà millorar-ne els circuits i evitar aglomeracions a aquests centres. La subdirectora del CatSalut ha recalcat que “ens interessa molt allunyar la població de risc de possibles aglomeracions. Hem d’evitar aquestes imatges”. I ha afegit que “l’objectiu és garantir la màxima seguretat a aquest segment de la ciutadania, posar un escut. Hem d’impedir que s’infectin”.

Els dispositius són des d’espais cedits pels ajuntaments -com centres cívics, biblioteques o gimnasos- fins a Àrees Sanitàries Bàsiques del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Hi treballaran personal d’infermeria i TCAI dels propis equips d’atenció primària, una manera de fer similar a la d’anys anteriors, on es traslladaven a residències, escoles o casals d’avis. També podran estar acompanyats de personal administratiu per planificar noves visites.

Els 635 dispositius annexes es reparteixen de la següent manera arreu de Catalunya:

  • RS Barcelona ciutat: 95
  • RS Metro Nord: 81
  • RS Metro Sud: 64
  • RS Catalunya Central: 64
  • RS Girona: 157
  • RS Camp de Tarragona: 98
  • RS Terres de l’Ebre: 25
  • RS Lleida: 45
  • RS Alt Pirineu i Aran: 6

Tot i que oficialment la campanya comença avui, ja s’ha iniciat la vacunació a alguns col·lectius de risc, com ara persones de l’entorn residencial i professionals sanitaris. “Els equips d’atenció primària ja porten uns dies planificant visites”, ha avançat Chandre.

 

Campanya de comunicació d’hivern “Cap fred”

Com Vergés i Cabezas, Chandre ha demanat que tothom que se li prescrigui vagi a vacunar-se. “Com menys casos tinguem de sospites de COVID-19, menys tensionat estaran els equips d’atenció primària i més resolutius seran”, ha determinat. I ha afegit que hi ha una correlació directa entre menys casos confirmats de grip, amb més casos sospitosos de COVID-19. “La responsabilitat col·lectiva és imprescindible i, més, en la situació actual que es viu”, ha recalcat.

Sota aquesta idea, Chandre ha presentat la campanya de comunicació “Cap fred”. Cada any, l’objectiu principal és especificar com prevenir les malalties respiratòries d’hivern, però, tot i que aquest està condicionat per la pandèmia, les mesures són molt similars. La subdirectora també ha fet èmfasi a què “tothom és vulnerable en front la COVID-19”. El lema de la campanya és clar: “cap fred quan tinguis ganes d’abraçar als teus, cap fred també amb la gent gran, amb les àvies i avis que són més propers, i cap fred pels professionals sanitaris: quant més us vacuneu, millor per a tothom”.

La campanya de comunicació compta amb materials per a difondre a les xarxes socials i per a estar present als mitjans de comunicació, amb falques de ràdio, anuncis de televisió i espais de premsa. D’altra banda, s’ha enviat materials als centres, sobretot d’atenció primària, i s’han dissenyat cartells adreçats a professionals i a la ciutadania en general.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -