14.3 C
Amposta

Una empresa de Deltebre involucrada en el contraban d’angules

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La primera gran operació realitzada a l’estat espanyol en contra el contraban d’angula europea, una espècie que està en perill i la seva exportació fora de la Unió Europea està prohibida, s’ha resolt amb multes de més d’1,5 milions d’euros pels cinc implicats i tres de les seves empreses. A més, aquestes cinc persones han sigut condemnades a més de sis anys de presó per delictes de contraban d’espècies amenaçades en grau de temptativa i falsedat documental per intentar transportar entre 2011 i 2012 angules vives fins a Àsia.

“Sol l’any passat hi va haver més de 100 detinguts a Europa per aquest contraban”, detalla José Antonio Alfaro, especialista en crims mediambientals d’Europol i encarregat de la coordinació contra el tràfic d’angules. Aquest 2019 s’han registrat confiscacions a Suïssa, Alemanya, República Txeca, Bulgària… L’any passat es van interceptar al voltant de vuit tones d’angules quan anaven a ser enviades vives a Àsia, on s’alimenten fins que creixen i es converteixen en la preuada anguila. Les organitzacions especialitzades calculen que aquesta és només la punta de l’iceberg i estimen que cada any arriben, principalment a la Xina, 100 tones d’aquest aleví per ser alimentades.

La xarxa condemnada va intentar entre 2011 i 2012 treure d’Espanya més de 700 quilos d’angules, el cost del qual arribava quasi als 580.000 euros, segons la sentència dictada pel Jutjat Penal de Madrid el 31 de maig a la qual va poder accedir el diari El País. L’escrit destaca la “gran rendibilitat de l’exportació” d’aquest aleví i que els ja condemnats, “conscients de la dràstica restricció comercial i de la prohibició de l’exportació extracomunitària”, van decidir incomplir la “legislació internacional i comunitària”.

El mètode era simple: exportar les angules falsificant la documentació. Van intentar fer passar els carregaments per un altre tipus d’angula sense protecció, l’americana, per cucs de terra rojos de Califòrnia i per mugil. Però van ser atrapats a les duanes. I nou anys després han sigut condemnats. La pena, després d’anys de dilacions injustificades, es ferma perquè les defensen han arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia.

En principi, cap dels acusats entrarà a presó ja que les condemnes individuals no superen els dos anys. Però dos d’ells sí que podrien ingressar a la presó en un futur perquè han sigut detinguts posteriorment en dues operacions a banda de la Guàrdia Civil contra el mateix contraban. Es tracta de Delfín García i Juan Enrique Bonet, aquest últim propietari de Mariscos Roset de Deltebre, una coneguda empresa de les Terres de l’Ebre que estava al centre de l’operació desenvolupada el 2017.

Andrew Keer, president del Sustainable Eels Group, l’organització europea referent en la conservació d’aquest aleví, adverteix que és necessari acabar amb el contraban si es vol completar la recuperació d’aquesta preuada espècie.

Font: El País

Redacció – D. T.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -