14.3 C
Amposta

Anellament de gavina al Parc Natural del Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Generalitat ha començat a marcar els polls de la colònia del Port de Tarragona, i la setmana que ve continuarà al Parc Natural del Delta de l’Ebre i al Port de Barcelona. L’acció permetrà fer el seguiment de més d’un miler de polls nascuts enguany, per estudiar el seu comportament i hàbits migratoris. L’anellament es du a terme amb el suport de personal del CSIC, l’ICO i Plegadis, així com de l’Autoritat Portuària de Tarragona i de Barcelona.

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat (XRFM) ha començat l’anellament dels polls de gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) nascuts a les colònies presents al litoral català al Port de Tarragona, Barcelona i Terres de l’Ebre. Concretament, el marcatge s’ha iniciat avui al Port de Tarragona, i la propera setmana es durà a terme també al Port de Barcelona i al Parc Natural del Delta de l’Ebre. En total, es preveu anellar prop de 1.100 polls, 400 a l’Ebre, uns 400 a Tarragona i 300 a Barcelona.

A més de la XRFM, hi participa personal dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Tarragona i les Terres de l’Ebre, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i Plegadis, amb el suport de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) i l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB).

En total, prop d’una trentena de persones, que es divideixen en equips reduïts per agilitzar l’operatiu i pertorbar el mínim temps la colònia. Uns busquen els polls, altres s’encarreguen del recompte, i altres de l’anellament pròpiament. Es tracta de persones d’acreditada experiència amb autorització administrativa vigent per al marcatge d’espècies protegides. S’encarreguen de col·locar-los una anella metàl·lica, i una anella de PVC amb un codi alfanumèric que els identifica a grans distàncies.

L’objectiu de l’operatiu és facilitar el seguiment dels individus que neixen al litoral català d’aquesta espècie amenaçada d’extinció, per estudiar el seu comportament i els seus hàbits migratoris. De fet, alguns polls anellats l’any passat han estat detectats aquest hivern a Gàmbia i el Senegal.

Més de 3.500 exemplars el 2019

La XRFM ha enllestit el cens de parelles reproductores de gavina corsa al litoral català. La tendència observada des del 2015 d’estabilització de la població es manté, amb 3.555 parelles en total. El gruix d’exemplars es localitzen al Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb 2.101 parelles a la Punta de la Banya i les Salines de la Tancada. Li segueix el Port de Tarragona, amb 1.043 parelles, i amb més distància, el Port de Barcelona, amb 344 parelles. Aquí, els temporals de l’abril van afectar la nidificació, que va ser inferior al 2018. Al Delta del Llobregat, el temporal i la presència de depredadors ha afectat la nidificació de les 67 parelles presents, que no han aconseguit reproduir-se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacció – V. Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -