14.3 C
Amposta

Un avaria a la fàbrica tortosina Sansa crea el caos al sector

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les cooperatives del Maestrat paren l’activitat a meitat de la campanya al no poder traslladar el pinyolada, degut a una avaria causada pel temporal Gloria a la planta de Tortosa de l’empresa Sansa de l’Ebre S.A. Això ha provocat que moltes cooperatives d’oli del Maestrat es trobin en un carreró sense sortida quan tot just es troben a la meitat de la campanya de recollida de les olives.

Aquest fet és un dany col·lateral del temporal Gloria i afecta directament a un sector de la comarca del País Valencià del qual viuen moltes famílies. El residu derivat del tractament de l’oliva en la producció d’oli, la pinyolada, no es pot destruir. Aquest residu és tòxic i s’ha de tractar en una empresa preparada, com és el cas de l’empresa tortosina Sansa.

Al País Valencià no hi ha cap empresa dedicada al tractament de la pinyolada i s’afronten a haver de dur aquest residu a altres cooperatives i, aquest fet, suposa un augment del preu del trasllat de més del doble, passa de 6 euros a 20 euros per tona.

Des de la Unió de Llauradors calculen que resta un 25% d’oliva per recollir i lamenten que aquesta situació hagi perjudicat els petits agricultors, que ja veuen llastrada la seua activitat pels baixos preus. «S’està pagant a 1,5 euros per litre, la meitat del que costa produir-lo. Incrementar ara el preu del transport fa insostenible la producció, els qui no puguin aguantar tancaran la campanya aquí i ja està», apuntava el secretari comarcal, Pepe Saragossa. Una situació de la qual també alertaven des de Canet, «les mesures que s’estan plantejant trigaran més d’un mes en dur-se a terme, si és que es pot, des de Tortosa diuen que, en principi, trigaran un mes a arreglar les basses, però no se sap res del cert ia aquest pas, es tancarà la campanya i fins l’any que ve», lamentaven.

«Tot és un problema de preus», matisava Saragossa, «estem lluitant per una distribució justa de les ajudes de la PAC perquè no pot ser que els petits agricultors estiguin rebent una quarta part del que reben les grans explotacions, si produeixen més i també reben més ajudes, on queda la resta?». Una baixada de preus que ha afectat també a la rendibilitat que treien les pinyolades i que fa sospitar a molts el tancament temporal de la pinyolada. Mentrestant, ajuntaments, Diputació i Consell busquen alguna solució. Divendres passat es va celebrar una reunió a Cervera del Maestre, presidida per l’alcalde i delegat del Consell a Castelló, Adolf Sanmartín, en què van estar presents tots els implicats.

Font: El Mundo | Comunitat Valenciana

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -