14.3 C
Amposta

Tot pel nostre futur

El Pla Integrat de l'Energia i el Clima és un pla molt ambiciós que el govern d'Espanya ha enviat a la Comissió Europea amb l'objectiu del 42% d'energies renovables el 2030

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Pla Integrat de l’Energia 2021-2030 que el Consell de Ministres de l’Estat espanyol ha enviat a la Comissió Europea ha estat una sorpresa, segur que pensaven que no el farien, però en rebre’l ha reconegut que sobre el paper és un pla molt ambiciós que fixa l’objectiu del 42% d’energies renovables el 2030, segons la Comissió ens tocaria per grandària de país i PIB el 32%, d’aquí el comentari ambiciós per anar més enllà de la quota que ens toca un 10% mes, perquè el que ens toca fer sobre legislació mediambiental dins la UE no ho fem. Molt gallejar, però la UE ja no es creu res que vingui d’un país, Espanya, amb moltes sancions sobre medi ambient que no compleixen, el fet és que els hi sobra gallardia, però els hi manca credibilitat una pena.

Aquests plans, PNIEC, cada estat de la Unió els adequa segons els seus objectius per la reducció de gasos hivernacle per impulsar les energies renovables i verdes amb mesures d’eficiència energètica i es fa d’aquesta perquè en l’àmbit global no hi ha un pla B contra l’escalfament per tant es necessita una planificació amb objectius rigorosos per assegurar els sistemes energètics que es fan servir ara amb combustibles fòssils per entrar de ple en el segle de l’energia elèctrica i renovable. Les mesures són adequades per impulsar les renovables, l’electrificació de sectors importants com el transport, calefacció o refrigeració.

Aquest canvi d’escenari per tenir un aire net sense gasos efecte hivernacle i l’estabilització de la temperatura suposarà un canvi radical del model productiu que fem servir, el pla de recuperació, transformació i resiliència amb el que s’espera fer un front comú per superar les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19 per aquest motiu les autoritats veuen molt important el PNIEC. Segons els que estan al davant d’aquest pla, totes aquestes accions faran que es generi un augment del PIB entre 16 i 25 milions d’euros l’any un 18% del PIB el 2030 i un augment de la feina de l’1,7% més de quatre-centes mil persones, en el balanç comercial hi haurà un estalvi en importacions de combustibles fòssils que seria del 61% i aquesta reducció de contaminació disminuirà les morts prematures arreu del país.

Estem davant una gran expectativa de vida i futur sobre el paper, teòricament, però sent realistes no es pot perdre aquesta oportunitat que implica creació de llocs de treball, desenvolupament del món rural, millora de la salut de les persones, una millora de l’economia i sobre tot un futur per a tothom. Aquest any és clau per eliminar una de cada tres Ton de GEI que s’emeten actualment. Es reforçarà la mobilitat sostenible fent ús del cotxe compartit, la renovació del parc automobilístic Elèctric, la rehabilitació i edificació residencial amb intervencions a les façanes amb evolvent tèrmica i utilització d’energies verdes en calefaccions. En el nostre país es demana a les Pimes el canvi d’equips que el seu rendiment perjudica el consum d’energia per estàlvia 11.000 Kep (Kilograms Equivalents de petroli) fins al 2030.

No cal dir que el pla és un gran revulsiu i bo pel conjunt del país, els que el gestionen han de treballar de valent per fer-lo realitat, és una gran oportunitat que té el temps just per arribar a l’objectiu marcat pel conjunt de la UE que ha posat tots els medis a disposició dels pobles per assegurar-ne l’arribada i el futur de tots. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -