14.3 C
Amposta

Tortosa acollirà la música de Joan Miquel Oliver i unes jornades professionals en el marc d’Eufònic 2021

La instal·lació sonora de la Sala Antoni Garcia i el concert 'Acte de Fe', amb el músic tortosí Carlos Martorell, entre els principals atractius

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Eufònic, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives, se celebra a les Terres de l’Ebre acollint instal·lacions artístiques i actuacions en espais singulars. Aquest any, el certamen assoleix el seu desè aniversari.

El regidor de Cultura de Tortosa, Enric Roig, ha presentat aquesta edició 2021 -la setena d’aquest festival que es celebra a Tortosa- acompanyat de Vicent Fibla, promotor i director del festival, “aquesta edició d’Eufònic representa la simbiosi perfecta amb la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021, ja que és un altaveu per manifestar la potència de Tortosa i de les Terres de l’Ebre en el món cultural”, ha explicat Enric Roig. Roig ha afegit també que “Eufònic es converteix en un dels grans Col·loquis de la Capital que s’estan portant a terme dins de l’any de la capitalitat cultural catalana, en el marc de les arts visuals i escèniques”.

Per la seua banda, Vicent Fibla ha dit que “Eufònic arriba amb una proposta renovada, ampliada, i que té un nexe comú amb Tortosa Capital de la Cultura Catalana, que és la creativitat des de la perifèria, crear en entorns rurals, quines conexions s’estableixen no només des de la distància geogràfica o física, i com apareixen nous centres de creació”.

Així, Tortosa tornarà a ser un dels municipis de les Terres de l’Ebre que acullen el festival Eufònic i ho farà amb un concert d’un dels autors de referència de la música en català amb el recital del guitarrista Joan Miquel Oliver, lletrista i integrant de la banda Antònia Font. Tindrà lloc el divendres 27 d’agost, a les 21.30 h, al voltant de la muralla del Rastre, a la plaça Mossèn Sol, i tindrà un format power-trio que combina sons acústics, folk, música simfònica i pop electrònic carregat d’imatges oníriques.

L’altre gran proposta que tindrà lloc a Tortosa i que està plenament emmarcada dins de la celebració de l’any de la Capitalitat Cultural Catalana de la ciutat, seran les jornades Eufònic Pro, una trobada entre professionals, programadors, comissaris i gestors culturals nacionals i internacionals amb creadors i artistes catalans de naturalesa digital i performativa. Aquestes jornades professionals se celebraran el dijous 26 i el divendres 27 d’agost, a l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa, i a altres indrets de la ciutat. Serà un espai de contaminació artística i intercanvi de coneixements per afavorir la professionalització del talent així com la seva visibilitat i mobilitat.

Dins del programa de l’Eufònic Pro, la directora de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa, Pilar Lanau, oferirà una xerrada, “Escola per l’Art i la Cultura”. Eufònic Pro és un espai Comissariat per Antònia Folguera i Marta Oliveres, molt reconegudes en l’àmbit de la cultura digital, la comunicació i la música electrònica, i en la gestió cultural especialitzada en arts escèniques transmèdia, respectivament.

Per altra banda, al Museu de Tortosa, els artistes Laura Llaneli i Óscar de la Fuente presenten la instal·lació creada a partir del diàleg entre els elements arquitectònics de la Sala d’Exposicions Antoni Garcia, alguns d’ells originals de principis del segle XX, i la veu.

En altres cultures, el cant és un fet popular i comunal; en la nostra, només se sent capaç de cantar aquell que sap que ho fa bé. Al voltant d’aquest concepte gira aquesta instal·lació en què diversos transductors disposats a l’interior de la sala amplificaran les veus de persones de les Terres de l’Ebre afinant (o intentant-ho) en la mateixa freqüència. La instal·lació es podrà veure del 20 d’agost al 12 de setembre. I el divendres dia 26 d’agost, a les 20.30 h, als Reials Col·legis, el músic tortosí Carlos Martorell -el qual ha tingut una constant presència a l’Eufònic des de la seva primera edició- farà una relectura de cançons tradicionals religioses passades pel sedàs del segle XXI, en el qual una intel·ligència artificial ha estat entrenada amb partitures litúrgiques de diverses èpoques i interactua amb la resta de músics generant melodies a partir del que passa a escena. “Acte de Fe” és fruit de la conjunció de tres artistes multidisciplinaris de diverses generacions -Adrià Grandia, Marc Vilajuana i el mateix Carlos Martorell- en una coproducció a cinc bandes entre Eufònic, Fira Tàrrega i Fira Mediterrània de Manresa amb el suport de Convent de les Arts d’Alcover i Konvent.0.

Trobareu informació exhaustiva sobre l’Eufònic 2021 a la seva pàgina web: eufonic.net (també accedint-hi a través de tortosacultura.cat).

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -