La candidatura Som Bot va convidar el passat dissabte 1 d’abril tres experts a una xerrada oberta sobre la història agrària del municipi. Els organitzadors van exposar la intenció de treballar conjuntament per crear un relat històric vinculat a l’agricultura tant per raons de millorar el sentiment de pertinença i l’autoestima rural, com per les possibilitats de crear nous recursos turístics.
Els convidats van ser Marc Prades, doctorat en arqueologia i especialitzat en protohistòria a la Terra Alta, que va exposar de forma molt pedagògica els orígens de l’agricultura i va donar referències dels vestigis que es poden trobar a la zona de l’Ebre i en concret a la Terra Alta. Seguidament, l’historiador local Toni Cortés va parlar de l’agricultura al segle XVIII, i va exposar la varietat de cultius de l’ època, entre els quals va destacar, a banda del cereal i l’olivera, el cànem, la morera per alimentar cucs de seda, la figuera per alimentar humans i animals de tir, així com la mel. En Pere Rams, arqueòleg i pagès de Batea, va referir-se al paper rellevant dels molins, de la seua evolució tant des del punt de vista tecnològic i del fort impacte social que van tenir els canvis en la seua gestió. Finalment, Clàudia Solé, historiadora i estudiant del màster de Professorat, va fer la cloenda, en la qual va plantejar algunes preguntes al públic sobre la importància de la preservació del patrimoni històric, els diversos formats en què es pot dur a terme i també va fer alguns apunts sobre el paper que ha jugat la dona en totes aquestes etapes.
Som Bot també va apuntar que cal començar a treballar per decidir col·lectivament com aprofitar la possibilitat de rehabilitació de l’edifici del moll de l’estació de Bot per tal de convertir-lo en una sala polivalent que ha de servir per donar a conèixer el patrimoni agroalimentari de la comarca als visitants de la Via Verda. Durant els pròxims mesos es començaran les obres de rehabilitació d’aquest espai. Aquest finançament s’ha aconseguit mitjançant un Pla de Sostenibilitat Turística en Destí que ha estat sol·licitat pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre i que afecta a les quatre comarques. En el cas de la Terra Alta, ha estat el Consell Comarcal qui ha identificat possibles inversions que puguin millorar la sostenibilitat de l’activitat turística a la comarca.
L’acte es va tancar amb un tast de productes: un parell de vins brisats, elaborats com tradicionalment s’havia fet el vi blanc a la zona, “Ataronjat” del Celler Menescal i “Amforange” del Celler la Despeinada, que a més reposa en una àmfora durant uns mesos; un garnatxa negra elaborat sense llevats ni sulfits afegits del celler Vinya Ferrer “Txaranga 100%”; també es va oferir ”Vi Ranci” de la cooperativa Sant Josep Vins -moltes cases encara disposen de botes de vi ranci que tenen una llarga història familiar-. Al poble, existeix també l’empresa Olives Blai de la qual s’oferiren olives negres, de la varietat tradicional Empeltre.
Redacció