14.3 C
Amposta

Sercosa prepara una jornada per debatre sobre les conseqüències d’instal·lar assuts al riu Ebre

L'empresa traslladarà enginyers i experts a Tortosa per informar i debatre sobre les conseqüències d'instal·lar tres assuts al riu, en un acte obert

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El conseller delegat de SERCOSA, Xavier Vinyals, ha anunciat que l’empresa celebrarà a Tortosa, i al mes de març, unes Jornades Tècniques d’Assuts Fluents en les quals un grup d’enginyers i experts en obra hidràulica i els rius oferiran informació i dades tècniques per poder així “contrastar i debatre opinions sobre les conseqüències de la instal·lació d’aquest tipus d’assuts”. Amb la voluntat d’aportar rigor al debat sobre com pot afectar a l’Ebre, en observar que actualment “hi ha plantejaments sobre aigua i sediments que tècnicament no se sostenen, d’acord amb els criteris de la comunitat científica”.

L’empresari ha explicat que SERCOSA posa en marxa l’actualització i revisió dels estudis d’impacte ambiental de les centrals hidroelèctriques i assuts projectats, amb la mateixa finalitat: presentar-los i aportar informació i arguments solvents perquè el debat sigui serè i constructiu. “Els assuts fluents no estan aterrats. No retenen llims i tampoc gestionen aigua. No són embassaments perquè són coses diferents i es fan per a una altra utilitat”, va reiterar.

En el decurs d’una entrevista a una televisió local, Vinyals va afirmar que el motiu pel qual l’empresa ha triat Tortosa-Campredó, Benifallet i Garcia, per localitzar les centrals i els assuts, no respon a criteris de major rendibilitat (“si fos per això hi hauria llocs millors”, va dir), sinó per generar “80 km de riu navegable. Amb l’encadenament de les cues de remanso que deixen els assuts es guanya la làmina d’aigua estable i necessària per navegar”. Una petició que els va fer el govern de l’ajuntament de Tortosa de fa vint-i-cinc anys.

El màxim responsable de SERCOSA va invitar a debatre i avaluar si els assuts fluents, tot i ser “evidentment un obstacle”, aporten valor al territori. Va posar com a exemple l’assut fluent de Xerta que permet el naixement dels canals de reg i el conreu de l’arròs al delta, i es va preguntar si els últims vint-i-cinc anys, “s’ha aprofitat el riu més enllà de tenir-lo i veure’l passar? Jo diria que s’ha fet poca cosa”. A Europa, va il·lustrar, “no hi ha ciutats de 35.000 habitants com Tortosa on passa un riu molt important i no es pot navegar perquè a l’estiu es queda sec”.

Xavier Vinyals va deixar clar que els assuts fluents dissenyats per l’empresa son “per produir quilowatts de l’energia renovable”, i va afegir que “som una empresa i tenim ànim de lucre, només faltaria. Però pensem que la làmina d’aigua és un projecte que si el territori vol, el pot ajudar, amb la nostra aportació desinteressada, ja que no som una empresa de turisme”. “Tanmateix, si el territori no vol, ens retirem definitivament, perquè després de vint-i-cinc anys és hora de dir, o caixa o faixa”, va sentenciar.

La posició de la CHE

Sobre la posició contrària al projecte per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), va dir que no confia en cap canvi, el qual només pot vindre del suport del territori. “La CHE no vol que hi hagi més concessions aigües avall del seu territori de referència. Juga una partida en favor d’un territori aigües amunt de Catalunya. En canvi, aquí ens hem trencat la cara perquè no s’emporten l’aigua del davant de casa nostra, i així no obstant se l’emportaven cent quilòmetres més amunt”, va afirmar.

El responsable de SERCOSA va entrevistar-se ahir amb diferents representants polítics i socials, per continuar explicant el projecte i buscant suports, sabedor de què “els interessos són comuns perquè a nosaltres ens interessa que baixi com més aigua millor”, igual que al territori. Finalment, va confirmar que han demanat a la PDE poder intervenir en l’assemblea general del 26 de febrer, “per presentar-los, en el minut i mig que ens han atorgat, la invitació a què participen en les jornades tècniques. Una invitació que fem extensiva a tothom”, va dir per acabar, subratllant una idea central: “no entrem a debatre sobre ordenació de territori i respecto l’opinió de tothom. Però tècnicament, el debat els correspon als tècnics”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -