14.3 C
Amposta

Salpa la flota de Balfegó per capturar la quota de tonyines roges d’enguany

La principal companyia tonyinaire incorpora dues embarcacions italianes i parteix amb 300 tripulants

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La flota de la companyia tonyinaire Balfegó, de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), salpa aquest dijous al matí cap al calador balear on capturaran la quota assignada de tonyina roja d’enguany. Finalment, seran 2.485 tones de tonyina “tot i haver-ne pogut introduir 2.740” – un “desajust” que el grup valorarà més endavant. Dues embarcacions italianes se sumen aquesta campanya a la flota de Balfegó, que compta amb tres embarcacions de l’Ametlla de Mar (dues pròpies: La Frau Dos i Tio Gel Segon) i quatre franceses. Setze remolcadors i cinc vaixells auxiliars completen la flota que compta enguany amb uns 300 tripulants. La tripulació tornarà a aplicar el protocol que evita riscos per als animals i millora la conciliació dels mariners.

Com ha explicat el conseller delegat del Grup Balfegó, Juan Serrano, des de la passada mitjanit ja es pot fer efectiu la sortida per pescar, però s’ha posposat a primera hora del matí per qüestions meteorològiques. Tenen fins a l’1 de juliol de capturar la quota assignada de tonyina roja (Thunnus Thynnus) als caladors del Mediterrani occidental i com han fet les últimes vuit campanyes, si el mal temps no ho impedeix, es faran les captures en uns sis o set dies.

Poden transferir a les seves instal·lacions marines d’engreix, situades davant la costa de l’Ametlla de Mar, fins a 2.485 tones. Les tres embarcacions catalanes captures el 58% de la quota, mentre que els vaixells francesos i italians capturaran el 29% i el 13% restant, respectivament. Amb 300 treballadors directes, també es generen més llocs de treball indirectes, amb més observadors i més vaixells remolcadors, com ha apuntat Serrano.

Aquesta campanya, la tercera, es tornarà a aplicar “el protocol Balfegó”, amb unes normes de pesca per a tots els proveïdors, que estableix la captura de bancs de menys de 1.000 o 1.500 tonyines roges. El conseller delegat ha detallat que es fa per “no posar en risc la manobra de captura, per no danyar l’animal” i per evitar altres riscos. També és un protocol que delimita a un màxim de tres les captures diàries “perquè el treball, socialment vagi bé”, que no calgui fer “massa immersions” i que la tripulació pugui treballar “relaxada”, “sense l’estrès” per acabar com més millor. Tot i l’aplicació del protocol, l’any passat, igualment, la captura i pesca de tonyines roges es va completar en sis dies.

La flota de Balfegó també va incorporar l’any passat unes transmissions entre els vaixells, per agilitzar el registre de captures, la custòdia de la documentació i les comunicacions. Cada embarcació va equipada amb una tauleta, una antena i un encaminador que permet la comunicació via satèl·lit. Els vaixells també tenen uns sistemes, una espècie de sonars, per fer una estimació més ajustada del nombre d’exemplars dels bancs de tonyina i de la mesura dels peixos. S’evita així la captura de bancs massa grans o exemplars massa voluminosos que poden portar problemes en la captura i transferència a les granges d’engreix. “Una vegada capturats, els bussos també amb la seva experiència ratifica els volums i dona el vistiplau a la transferència”, ha detallat Serrano.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -