14.3 C
Amposta

Perjudicats, els de sempre

Si la pujada de l'electricitat segueix, no tardarà en traslladar-se als preus dels productes i això pot afectar encara més els consumidors

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La pujada de la llum s’ha traslladat sobre els preus dels productes bàsics que comprem com la fruita, l’oli o els combustibles líquids, per tant no és només la llum sinó aquells productes bàsics que necessiten aquesta energia per la seva fabricació. La inflació que ha provocat aquesta pujada segons el Banc d’Espanya és de més del 30% i segons l’OCU (Organització Consumidors i Usuaris) el preu de l’electricitat tindrà un sobre cost anual de més de cinc-cents euros per família tot un despropòsit i una presa de pèl dels gestors que proporcionen l’energia a tots els ciutadans d’aquest país. El dimarts passat el preu de l’electricitat en el mercat majorista va ser de 131 euros el Mega-Wat hora una xifra que triplica la del mateix mes de l’any passat. Aquesta energia va començar a pujar a principis d’any amb la vinguda de la borrasca Filomena accelerant-se a partir del maig i pujant amb molta empenta el juliol i agost, que ha marcat nivells històrics i si hi sumem, com a efecte dominó, els aliments i combustibles líquids, els ciutadans tindran a finals d’any un saldo molt negatiu per la seva economia.

Les dades de l’IPC (Índex de Preus al Consum) que maneja l’INE (Institut Nacional Estadística) ens diu que l’agost d’aquest any estava al 3,3% una xifra que des de l’agost del 2012 no era tan alta, darrere aquest 3,3% hi ha la repercussió de les matèries primeres, fenòmens climàtics o problemes en cadenes de subministrament. Segons aquest organisme enguany l’electricitat ha pujat per sobre el 17%, el gas natural el 10,8% m’entres que els combustibles un 32,7%, puges que s’apliquen als costos de producció, distribució i transport, però el que més preocupa és l’IPC dels aliments i begudes no alcohòliques perquè afecta les economies més vulnerables perquè amb la Covid-19 porten acumulades moltes pèrdues l’any passat.

Segons la Doctora en Economia Virginia Rosales, la pujada de l’electricitat és la conseqüència del procés de recuperació de l’economia avui, després de la gran contracció de l’any passat a causa de la Covid, l’economia segueix dient la Doctora, vol tornar al seu estat anterior i per aquest motiu s’han de dur a terme polítiques expansives tant monetàries com fiscals amb injecció de diners que han provocat aquest preu tan alt d’aquesta energia. Entre desembre del 2020 i juny del 2021 els preus del mercat majorista han pujat el 98%, d’aquest percentatge mes de la meitat és per l’alça del gas natural i la resta pels permisos d’emissió de CO₂ que ha influït directament en el mercat al detall on hi ha el gruix de consumidors d’electricitat provocant aquests primers mesos de l’any aquest encariment que passa del 30%.

Els organismes competents han d’estar alerta pel creixement i pujada de preus perquè si segueixen creixent la intervenció dels governs i del BCE (Banc Central Europeu) serà necessària per aplicar polítiques restrictives que frenin aquesta acceleració, és veritat que després d’una contracció tan forta és complicada la recuperació i res és gratuït diuen els tècnics, però els costos no s’han de traslladar sempre als consumidors la tendència s’ha d’invertir i els gestors que ens la venen han d’assumir els costos de la mateixa i abaixar els preus a escala europea. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -