14.3 C
Amposta

Per què ens hem de prendre més seriosament la nova onada de Covid-19?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Catalunya està avançant ràpidament en la campanya de vacunació contra la Covid-19 i gairebé el 40% de la població ja té la pauta completa i el 54,6% té almenys una dosi. A les Terres de l’Ebre aquests percentatges encara son més elevats: gairebé el 50% ja té la pauta completa i el 66,7% almenys una dosi. Malgrat això, la població d’entre 16 i 29 anys tot just es va començar a vacunar el dimecres dia 30 de juny, quan es va obrir la vacunació per aquesta franja d’edat, tot i que la vacunació massiva començarà demà dia 6 de juliol.

L’aparició de la variant índia, ara anomenada Delta, ha sigut la que ha originat aquesta nova onada i ha posat a les autoritats en alerta. Per evitar una nova onada com les que vam viure l’any passat, hem de vacunar al voltant del 60% de la població mundial per aturar l’epidèmia de Covid-19. La principal novetat d’aquesta onada és que la majoria dels infectats son gent de menys de 30 anys i es pot veure especialment en un cas com Catalunya. Aquest grup és el més desprotegit: a més de ser els menys aconseguits per les vacunes, tenen un comportament social que fomenta la transmissió de virus. En aquest escenari, cal recordar l’aixecament en gairebé tota Europa de les restriccions per la pandèmia. La tornada a moltes de les activitats, com les sortides nocturnes, és un còctel perfecte per a noves infeccions.

Àlex Arenas, investigador de l’ICREA, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats defineix l’actual onada, en declaracions a Catalunya Ràdio, com a “molt crítica”. Calcula que, com a mínim, encara viurem dues setmanes més en aquesta situació de patiment pel creixement del nombre d’infectats, i diu que cal accelerar la vacunació per poder aturar-ho.

Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, i professor de Ciències de la Salut de la UOC, també a Catalunya Ràdio afirma que “hem badat de no mirar què passava al Regne Unit amb la variant Delta. No vam fer una previsió com calia”. Afegeix que caldria “limitar les trobades. La vacuna no arribarà a temps per parar el cop de les pròximes setmanes”.

L’investigador assegura que no és una onada com les anteriors, però igualment hi haurà més persones que s’infectaran i també poden acabar a l’hospital, a l’UCI o fins i tot, morint. A més, l’atenció primària està saturada i aquest fet pot provocar que es desatenguin altres malalties i això també pot ocasionar problemes a la llarga per aquestes persones.

Durant l’any passat, es van contagiar de coronavirus prop de 90.000 joves d’entre 15 i 35 anys. Va caler hospitalitzar-ne 2.950 i 233 van ser a l’UCI, segons les dades del Departament de Salut. A més, des de l’inici de la pandèmia fins ara han mort per la Covid-19 a Catalunya 65 persones de menys de 30 anys.

Resum dels motius pels quals ens hem de prendre aquesta onada seriosament, segons Salvador Macip:

  1. Passar la Covid-19 no és cap festa. El 10 o 15% de la població, inclosos els joves, poden tenir Covid persistent i aquesta pot ser molt incapacitant, fins i tot hi ha gent que l’arrossega mesos i també n’hi ha que no es poden aixecar ni del llit.
  2. Hi ha estudis que apunten que la Covid-19 pot provocar complicacions cardíaques, també en joves, i també en persones que han passat el virus de forma asimptomàtica. És a dir, encara no se saben tots els efectes que pot provocar la Covid a la llarga.
  3. La Covid-19 pot mutar i com més contagis pitjor. Cada contagi pot ser una oportunitat perquè aparegui una variant del virus que es pugui escapar de les vacunes. Això de moment no ha passat, però cada contagi és una oportunitat perquè pugui passar.

El que hem de fer ja ho sabem de sobres: dur a terme correctament totes les mesures de prevenció i evitar les interaccions socials innecessàries.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -