14.3 C
Amposta

Nadal i medi ambient

El gran consum que fem a Nadal i les festes que l'acompanyen és el responsable de la gran quantitat de gasos efecte hivernacle alliberats a l'atmosfera i per aquest motiu s'hauria de revertir i fer el possible perquè fos ecològic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Estem enmig la celebració del Nadal i Sant Esteve i el tió que no pot faltar en aquestes festes, festes què evoquen els ideals de pau, harmonia i fraternitat i com a punt central, la família, sent una de les festes més celebrades del món cristià i la humanitat principalment a occident, que s’espera amb gran devoció la seva arribada. El Nadal provoca un gran impacte en el medi ambient pel consum en excés d’energia, el mal ús que fem de les llums o fer servir el cotxe per desplaçar-nos i alliberen a l’atmosfera grans quantitats de CO₂, que també contribueixen tenir les calefaccions a gran temperatura o mal regulades.

L’altra cara negativa d’aquestes festes és el gran augment de residus derivats dels regals i els residus orgànics, en aquestes festes és costum cuinar molta quantitat de menjar i una part de les restes van a parar al contenidor de deixalles sense ser consumides amb un augment diari del 30% fent un total de 20.000 tones diàries de residus orgànics, els regals que es fan aquests dies van en embolcalls de cartó, plàstic, bosses o paper d’embolicar que van a parar com a residus als contenidors. Altres accions que fem mal fetes tenen a veure amb l’energia i la contaminació pel que fa a les piles no recarregables dels joguets que caga el tió, les llums que tot sovint les deixem enceses o les fem servir moltes hores a causa de l’allargament de les activitats, que provoquen una despesa energètica i econòmic innecessari, deixar aparells elèctrics funcionant molta estona fan el mateix efecte que les llums, per aquest motiu l’increment del rebut de la llum en aquestes festes és una mitjana del 40% i hem d’afegir d’utilització del cotxe pels desplaçaments per anar a veure la família o anar a cagar el tió a casa dels avis, fent pujar l’efecte hivernacle i en conseqüència l’escalfament de la terra.

Totes les accions que fem en aquestes festes són dobles o triples, les llums són un símbol de la mateixa festa, si no hi fossin, el missatge seria el de no haver-hi festa, una gran contradicció d’aquesta tradició que gràcies al gran consum el capitalisme la lidera fa molts anys, va començar com una celebració del naixement del Jesucrist cristià sense cap pretensió consumista, més aviat religiosa, i ha acabat sent una festa en la qual es menja i es beu sense límits que està inclosa en l’agenda dels esdeveniments de la societat per fer-la funcionar i perquè cap ciutadà els desvií del camí que ens han marcat i dirigeixen aquest planeta, el capitalisme.

La tradició per excel·lència del dia de Nadal a Catalunya és l’escudella de galets grossos i carn d’olla, les dades ens diuen que aquesta escudella es feia a l’edat mitjana que anava variant segons l’època de l’any, el dia i de la classe social que la feia. Els dies normals feien sopa amb algun filet de cansalada, ossos, molts tubercles de l’hort i hortalisses, afegint-hi més tard la patata vinguda d’Amèrica que es va introduir en l’elaboració de l’escudella. En canvi, els dies de festa l’escudella era diferent, hi posaven més carn variada de porc, vedella, gallina i pollastre quedant com l’escudella i carn d’olla de les festes de Nadal, hauria estat bé que l’escudella es preparés de manera ecològica per contribuir a la salut del planeta.

Per fer aquestes festes ecològiques i sostenibles s’haurien de comprar productes de km 0 i consumir només el que realment necessitem, estar alerta amb el consum de la llum, evitar tots els residus que puguem, reutilitzar tots els residus tan orgànics com no, no regalar joguets que portin piles, desconnectar els adornaments de Nadal quan sortim de casa o anem a dormir, comprar l’arbre de Nadal natural o que estigui fet amb productes reciclables, reduir el consum de plàstics, fer servir sovint el transport públic, estalviar energia i aigua, consumir els productes ecològics que puguem, fer ús de les energies renovables, reciclar i reutilitzar tots els productes que fem servir siguin orgànics o no. Pel que veiem el canvi climàtic està molt present entre nosaltres, però no es fa tot el possible per allunyar-lo estan molt lluny aquests dies de l’objectiu fixat. L’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació diu que la gran quantitat d’aliments són els responsables d’emissions de quatre mil milions d’efectes hivernacle cada any. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -