14.3 C
Amposta

Més del 80% de la població ebrenca comença les converses en català

El 81,2% de la població de les Terres de l'Ebre començar les converses en català, en canvi al conjunt de Catalunya aquesta xifra disminueix fins al 52,5%

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquesta setmana la Plataforma per la Llengua ha publicat l’InformeCAT 2021. Aquest informe mostra dades significatives sobre l’estat del català i la plataforma adverteix que la situació és “d’emergència lingüística”. Malgrat això, l’informe destaca l’ús de la llengua a les Terres de l’Ebre, on la situació és més favorable que al conjunt del Països Catalans. En concret, parla sobre l’Enquesta d’usos lingüístics de la població de Catalunya del 2018, on es destaca que el 62% de la població ebrenca inicia “sempre” les converses en català, i el 19,2% ho fa “sovint”. És a dir, el 81,2% dels habitants de les quatre comarques utilitza el català predominantment per començar les converses. Aquestes xifres contrasten amb les del conjunt de Catalunya, que indiquen que només el 23,6% dels habitants inicia les converses en català “sempre”, i només el 28,9% inicia les converses en català “sovint”, és a dir, poc més de la meitat, el 52,5%.

Per tant, les Terres de l’Ebre son el territori de tot el domini lingüístic on el català es conserva més. El 66,7% dels habitants son catalanoparlants nadius (el 68,5%, si s’hi compten els bilingües nadius) i el 72,2% tenen el català com la llengua habitual principal i la xifra creix fins al 76,6% si s’hi inclouen els bilingües habituals, mentre que a Catalunya aquestes xifres baixen de mitjana fins al 31,5% i el 36,1%, respectivament. A més, una majoria d’ebrencs parla o bé en català exclusivament o bé més en català que en castellà en tota mena d’àmbits: als bancs i les caixes, als centres sanitaris, a les botigues, als grans establiments comercials i fins i tot a les seus de l’administració estatal. En contrast, en el conjunt del país l’ús del català no és predominant en cap d’aquests àmbits.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -