14.3 C
Amposta

Malestar a la pagesia ebrenca per la llei estatal que prohibeix la crema de restes vegetals

La nova normativa obliga els pagesos a contractar una empresa de recollida de residus o bé invertir en maquinària

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els pagesos ebrencs estan indignats amb l’aprovació, des del 8 d’abril, de la nova “Ley 7/2022, de residuos y suelos contaminados para una economía circular” que els obliga a triturar les restes vegetals i en prohibeix la crema al mateix tros.

La nova normativa, doncs, obliga els pagesos a contractar una empresa de recollida de residus o bé invertir en maquinària, ja que la solució més recomanable és reciclar les restes fent-ne biomassa.

Ara, els agricultors es queixen que no rebran cap ajuda per a la inversió que han de fer, i que això, juntament amb altres restriccions, acabarà suposant la fi de la pagesia.

Unió de Pagesos ha denunciat que el Ministeri d’Agricultura va errar-la en la redacció d’aquest article i n’ha demanat la modificació als grups parlamentaris al Congrés dels Diputats, ja que hi ha en debat diverses iniciatives legislatives relatives al sector agrari que han de permetre que, via esmenes, la primera que arribi a la seva aprovació definitiva, incorpori la rectificació de l’esmentada Llei 7/2022.

Mentrestant, a Catalunya, el sindicat va exigir la ràpida implementació d’un sistema àgil d’autoritzacions de les cremes per motius justificats excepcionalment, el qual el sindicat reclama al departament de la Generalitat de Catalunya que n’és titular la consellera Jordà, des de l’entrada en vigor el passat mes d’abril de l’esmentada Llei 7/2022. Ahir la consellera es va comprometre a tenir-ho enllestit els propers dies, amb un catàleg de situacions justificades en les que es pugui obtenir l’autorització excepcional.

El sindicat va exigir a la consellera Jordà que treballi per la correcció de l’esmentada Llei 7/2022 i ajustar-la bé a les directives de la Unió Europea de residus i la relativa a la reducció de les emissions que no estableixen l’obligació de la prohibició amb caràcter general i que obliguen a vetllar perquè es tingui en compte l’impacte en les petites explotacions agràries.

El sindicat també està a punt per defensar legalment els interessos econòmics de les explotacions afectades per la prohibició general, exigint el rescabalament, per part de l’Administració General de l’Estat, dels sobrecostos que comporta si el Govern de l’Estat o les Corts Generals no rectifiquen a temps per no afectar  significativament l’economia d’aquestes explotacions agrícoles, ramaderes i forestals.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -