El govern espanyol ha enviat una carta al Parlament Europeu sol·licitant que sigui possible utilitzar el català, el gallec i el basc en els plens que se celebrin a la institució i que s’equipari a la resta de llengües oficials que utilitzen els eurodiputats a les intervencions. Durant la reunió entre la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern d’Espanya, Isabel Rodríguez, s’ha explicat que la petició s’ha fet en un context de major demanda de “transparència” i millores en la “participació ciutadana”. El govern espanyol s’ha compromès a assumir les despeses de la iniciativa i a negociar els detalls de la posada en marxa. Es tracta d’una mesura pactada a la taula de diàleg.
El Govern espanyol s’ha mostrat disposat a negociar els detalls pràctics per fer possible la iniciativa d’acord amb les “deliberacions dels òrgans de la cambra si es respon positivament a la proposta”.
Segons ha explicat el ministeri de Política Territorial la mesura té precedents el 2005 i 2009 quan des d’Exteriors es va proposar la negociació d’un acord administratiu entre el Parlament Europeu i l’Estat que permetés certs usos de les llengües de l’Estat al Parlament Europeu.
A finals de juliol, a la darrera reunió de la taula de diàleg, el Govern i l’executiu espanyol van acordar protegir el català a l’escola i impulsar-lo al Senat i a l’Europarlament.
Precisament la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern d’Espanya, Isabel Rodríguez, han dut a terme aquest divendres una reunió de treball amb l’objectiu d’impulsar les accions concretes que permetin desenvolupar els compromisos per a la protecció del català acordats a la taula de diàleg. A la trobada, Garriga ha proposat a la ministra un pla de treball detallat per tal de garantir que els ciutadans de Catalunya puguin ser atesos a les administracions de l’Estat en català.
En un comunicat del Departament de Cultura, Rodríguez, responsable del ‘Consejo de Lenguas’, ha explicat la seva tasca en relació a aquests compromisos per a la protecció i l’impuls de la llengua catalana i de la resta de llengües oficials.
ACN