14.3 C
Amposta

“M. Ardan, gran viatger del segle XIX” arriba al Museu de la Mar de l’Ebre, a la Ràpita

El projecte "M. Ardan" de Xavi Mulet és un treball fotogràfic de ficció

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’exposició és una iniciativa del Museu de la Mar de l’Ebre i l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, amb el suport del Museu de les Terres de l’Ebre. El projecte M. Ardan de Xavi Mulet és un treball fotogràfic de ficció que s’alimenta de fonts literàries com les de Gustave Flaubert, Edgar Allan Poe, Jules Verne, Charles Darwin, H. G. Wells, Mark Twain o Stendhal. La creació d’aquest univers serveix a Mulet per fer un repàs detallat de la història de la fotografia, dels costums i els viatges entre 1851 i 1914.

Xavier Mulet (Barcelona, 1961), comissari de l’exposició, és llicenciat en Belles arts en l’especialitat de Fotografia, Cinema i Vídeo. Treballa en la producció, disseny i muntatge d’exposicions i exposa individualment des de 1994. De 2008 a 2011 va formar part de AtelieRetaguardia, plataforma de treball per a l’estudi i l’exercici del procés fotogràfic.

L’Exposició mostra part del llegat que va deixar Monsieur Ardan, pseudònim que utilitzava un desconegut explorador de la segona meitat del segle XIX, que va destacar també com a escriptor, dibuixant, poeta, botànic, i amant de la fotografia. Mulet exhibeix i recrea una mostra d’alguns dels objectes, documents i fotografies recuperats després de l’incendi de la casa-museu de M. Ardan, Château d’Eau, a la Bretanya francesa. Per a la seva elaboració, ha treballat durant els últims 10 anys, recopilant materials i informació sobre aquest curiós personatge.

La invenció de M. Ardan es converteix un pretext per a tractar temes com la recuperació d’autors desconeguts, les col·leccions privades precursores dels primers museus, l’evolució de la tècnica fotogràfica i la revisió de la història. Per a aquesta fi, Mulet utilitza tècniques fotogràfiques vuitcentistes com el col·lodió humit, els ambrotips i els ferrotips, així com diversos materials de fotogrames, cianotípies, retrats en paper, material gràfic i peces reals provinents de les seves expedicions: objectes personals, eines, materials volcànics, fòssils i mostres vegetals.

La mostra arriba a la Ràpita després de passar pels museus de ciències més importants de l’estat, com el Museu Blau de Barcelona, el Museo Nacional de Ciencias de Madrid, o la Casa de las Ciencias de Logronyo. La seva estada al Museu de la Mar de l’Ebre ha centrat el focus d’atenció en els descobriments marítims de Monsieur Ardan. Restes de fauna de les profunditats marines, fotografies de vaixells i balenes o restes de l’illa volcànica d’Stromboli són només algunes de les peces que podrem gaudir.

L’exposició s’inaugura a la nostra sala d’activitats temporals el divendres 4 de juny a les 19.30 h, amb aforament limitat per ordre d’arribada. Serà visitable fins al diumenge 1 d’agost, i l’entrada serà gratuïta.

No perdeu l’oportunitat de visitar l’exposició més exòtica, curiosa i intrigant de l’any per fer un viatge al segle XIX i descobrir la vida dels primers antropòlegs i naturalistes dels nostres temps.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -