Libèl·lules dels estels és una associació que acompanya famílies en una de les experiències més difícils: la pèrdua d’un fill durant l’embaràs o poc després del naixement. Trini i Tere, membres de l’entitat, ens han explicat la seva feina, l’origen de l’associació i els projectes que impulsen.
Trini i Tere: impulsores de l’associació Libèl·lules dels Estels
“No es parla d’aquest dol, i la sensació que tenia quan la vaig viure era que això només m’havia passat a mi. Amb l’associació vaig descobrir que no estava sola i que hi havia unes persones que entenien el que jo els estava dient i les necessitats que jo tenia”.
Els inicis de Libèl·lules dels estels
Trini explica que l’associació va néixer arran d’una vivència personal: la mort de la seva filla a la setmana 38 d’embaràs per un despreniment de placenta. En aquell moment, l’any 2017, no existien recursos similars al territori. Amb el temps, després de conèixer a Tere, qui també havia viscut una experiència similar, van decidir crear aquesta entitat.
Tere, havia format part d’una associació d’aquestes característiques a Barcelona i explica com «no es parla d’aquest dol, i la sensació que jo tenia era que això només m’havia passat a mi. Quan es va creuar esta associació, per a mi va ser una taula de salvació, i vaig descobrir que no estava sola, ja que hi havia unes persones que entenien el que jo els estava dient i les necessitats que jo tenia». Per això, no va dubtar en cap moment en muntar aquesta associació aquí al territori.
Acompanyar i visibilitzar: pel que va néixer l’Associació
Inicialment, l’objectiu era donar suport a les famílies que han patit dol gestacional, perinatal o neonatal. Amb el temps, també han treballat per visibilitzar aquestes pèrdues, que sovint es consideren una «mort silenciada, invisibilitzada i desautoritzada». Trini assenyala que moltes vegades no és dona ni l’oportunitat de poder plorar perquè «et tallen amb frases com ‘és millor ara que després’, ‘segur que no havia de ser’, ‘millor que t’hagi passat ara que no d’aquí un cert temps’». Frases que poden fer més mal que bé, ja que al final cadascú se sap la seva història i la motxilla que porten.
Les famílies solen arribar a l’associació a través dels hospitals o del boca-orella. Fins i tot, han atès persones que han viscut aquest dol fa molts anys i que no n’havien pogut parlar fins ara. Quan una família s’hi incorpora, se’ls informa dels serveis disponibles i se’ls transmet que no estan sols. «És un camí llarg i fosc, però hi ha una petita llum al final, i nosaltres estem aquí per ajudar-los a recórrer-lo», expliquen.
L’origen del nom
El nom de l’associació té un significat especial, i explicava Trini explica que quan la Ivet va morir, a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, la van incinerar, i quan van arribar les cendres a casa van fer una missa. Durant el transcurs d’aquesta, va aparèixer una gran libèl·lula, i el seu fill petit, en Jordi, va dir «mira mama ja tenim a la Ivet entre natros en forma de libèl·lula». Posteriorment, quan pensaven quin nom podien posar a l’associació, van recordar aquesta anècdota i van tenir-ho clar.
Els serveis que de l’associació
L’associació organitza el taller ‘Cosim ferides’, on es confeccionen elements que s’entreguen de forma altruista als hospitals per donar suport a les famílies en moments delicats. També impulsen grups d’ajuda mútua, com les “tertúlies nocturnes”, sessions en línia conduïdes per una psicòloga.
A més, han creat espais dedicats al dol gestacional en 12 municipis ebrencs, on les famílies poden tenir un lloc per recordar els seus fills. Explicaven que aquest va sorgir principalment per traslladar als ajuntaments la importància de disposar a un espai al cementeri, ja que el fet de disposar d’un lloc on anar a resar, a parlar, a pensar, o simplement a estar allí, ajuda molt a les famílies. Molts ajuntaments, com el de Tortosa, donen la possibilitat, de posar una placa amb el nom i la data de naixement.
Sobre aquest projecte també remarcaven que hi ha part de conscienciació de cara als regidors i a l’alcaldia que són qui decideixen instaurar aquest espai, perquè siguin conscients que al seu municipi per desgràcia hi ha famílies que han viscut o viuran aquesta situació i necessiten aquest espai al seu municipi, per sentir que el seu fill/filla està reconegut a la seva població, ja que una de les problemàtiques que hi ha és aquesta falta de reconeixement legal. «Només, el fet que cedir un espai amb el nom del fill o filla, ja fa més alleujador el dol», asseguren les dos.
Un bressol del comiat per disposar de més temps per despedir-se
Actualment, l’associació treballa en un projecte per dotar els hospitals d’un ‘bressol del comiat‘, un dispositiu refrigerat que permet a les famílies passar més temps amb el seu bebè després de la pèrdua. Per finançar aquest projecte, han engegat una campanya de micromecenatge, que es pot donar una ullada a través d’aquest enllaç.
També han engegat el projecte ‘Aquest Nadal regala temps’ que consisteix en la venda d’estels per decorar l’arbre de Nadal, i aquests es poden adquirir per 3 €, en diversos municipis ebrencs i comerços de Tortosa com la farmàcia Gamundi de Ferreries, o la perruqueria Lara. Tots els beneficis d’aquestes vendes aniran destinades a l’adquisició del bressol.
Un missatge d’esperança
Finalment, Tere va voler concloure l’entrevista amb un missatge per a les famílies que han patit aquest tipus de dol: «No podem alleugerir l’immens dolor, però podem oferir suport i recursos per fer més transitable aquest camí. No esteu sols».
Per contactar amb Libèl·lules dels estels es pot fer a través de les seves xarxes socials (@libelulesdelsestels) o del correu electrònic info@libelulesdelsestels.com.
Redacció L.P.