14.3 C
Amposta

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta rep autorització per a la fabricació de productes sanitaris a mida amb tecnologia 3D

Amb aquesta nova autorització, l’HTVC pot fabricar material quirúrgic personalitzat, com guies i biomodels, amb un sistema de qualitat basat en la norma ISO 13485

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) ha rebut l’autorització per a la fabricació de productes sanitaris a mida fins a la categoria 2a, concedida per la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut. Això converteix l’HTVC en el primer hospital de l’Institut Català de la Salut (ICS) a obtenir aquesta llicència, el tercer de Catalunya i el primer hospital no terciari de l’Estat espanyol.

El laboratori 3D, conegut com a 3DLab, es va crear fa tres anys al Servei de Traumatologia de l’ICS Terres de l’Ebre i s’ha anat ampliant a altres serveis de l’HTVC. Aquest espai tecnològic utilitza la tecnologia 3D per millorar la seguretat i precisió de les intervencions quirúrgiques, optimitzar els temps operatius i facilitar la comunicació entre professionals i pacients.

Amb aquesta nova autorització, l’HTVC pot fabricar material quirúrgic personalitzat, com guies i biomodels, amb un sistema de qualitat basat en la norma ISO 13485. Aquesta innovació permet reduir els costos econòmics de les guies quirúrgiques fins a 100 vegades respecte a les comercials.

Creiem fermament que aquest nou model d’hospital fabricant augmenta la seguretat del pacient i permet democratitzar la medicina”, afirma Èric Barreda, tècnic del 3DLab i bioenginyer especialitzat en segmentació i impressió 3D. Barreda subratlla que aquesta tecnologia està transformant la manera de diagnosticar, planificar i realitzar tractaments mèdics, oferint solucions més precises i adaptades a les necessitats de cada pacient.

Adrià Esplugues, radiòleg de l’IDI-Terres de l’Ebre a l’HTVC i nou coordinador mèdic del 3DLab, subratlla: “El repte actual és oferir serveis de planificació quirúrgica avançada a la resta de serveis assistencials i continuar expandint els serveis de simulació, I+D i docència 3D, així com explorar models de col·laboració com a centre fabricant referent per a altres hospitals“.

Maria Ferré, gerent de l’ICS Terres de l’Ebre, destaca la importància d’aquest assoliment per al territori: “Posar l’HTVC i les Terres de l’Ebre al mapa de la recerca i la innovació és crucial per atraure i retenir talent”.

La consecució d’aquesta fita ha estat possible gràcies a un intens procés de documentació que va començar fa dos anys i va involucrar nombrosos departaments de l’hospital. Maria Ferré ha agraït la participació de tothom, especialment el 3DLab, els serveis de Qualitat, Traumatologia, Radiologia, Esterilització, Sistemes d’Informació, Neteja, Persones, Àrea del Coneixement, Compres, Serveis Generals, Prevenció, Preventiva, Direcció i el Departament de Salut.

El 3DLab també treballa en el disseny i fabricació de models anatòmics per a tallers docents, permetent practicar intervencions i seleccionar material adequat, reduint costos i millorant la qualitat de la docència.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -