14.3 C
Amposta

L’exposició “Art Primer. Artistes de la prehistòria” arriba a les Terres de l’Ebre

Es podrà visitar al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, des del 19 d'abril fins al 30 de juny. L'horari de visita serà de dilluns a divendres, entre les 9 h i les 14 h

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’exposició ‘Art primer. Artistes de la prehistòria’ està comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, i presenta una selecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Es podrà visitar al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, des del 19 d’abril fins al 30 de juny. L’horari de visita serà de dilluns a divendres, entre les 9 h i les 14 h.

Cartell de l’exposició ‘Art Primer’. Artistes de la prehistòria

El MAC va produir aquesta exposició l’any 2020, amb el suport de l’Arqueoxarxa, amb motiu del 20è aniversari de la inscripció a la llista de patrimoni mundial de l’art rupestre de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica per part de la UNESCO. Enguany, els Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre han reprogramat l’exposició amb motiu del 25è aniversari de la mateixa efemèride.

Els calcs són obres que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes per immortalitzar les troballes pictòriques en balmes, abrics i coves amb la finalitat de difondre-les entre la ciutadania i la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva de El Castillo (Cantàbria) i de diversos jaciments llevantins catalans i ebrencs, com el del Cogul, el de Mas de Barberans o el d’Ulldecona, i jaciments valencians com el de la Valltorta.

Portant aquesta exposició a les Terres de l’Ebre es pretén contribuir a la difusió i la millora del coneixement de les magnífiques representacions que d’aquest patrimoni artístic i cultural es conserven al territori, procedents d’Ulldecona, Mas de Barberans, Tivissa, Rasquera, Freginals, l’Ametlla de Mar i el Perelló, entre d’altres.

D’estètica moderna i innovadora, l’exposició ofereix nombrosos recursos museogràfics: calcs de pintures rupestres, rèpliques de peces arqueològiques emblemàtiques, suports audiovisuals que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics, etc.

Així mateix, el tractament de l’exposició integra una mirada de gènere al seu discurs, al qual s’ha incorporat la contribució de les dones en els processos de creació artística durant la prehistòria. L’exposició articula el seu discurs amb un primer àmbit introductori seguit de cinc àmbits temàtics, que tracten sobre:

  1. Els orígens de l’art. Els nostres avantpassats africans ja dibuixaven sobre colorants i recipients fa entre 60.000 i 100.000 anys. És el naixement del comportament simbòlic humà.
  1. L’art paleolític, l’art dels animals. Ara fa entre 11.700 i 35.000/40.000 anys, coves profundes, abrics i roques a l’aire lliure van fer de llenços a dibuixos, gravats i pintures d’animals.
  2. L’art llevantí, l’art de les persones. Als inicis de l’era postglacial l’arc mediterrani peninsular esdevé l’escenari de l’art llevantí. Els humans es converteixen en protagonistes d’escenes.
  3. L’art de documentar l’art. Els primers grans descobriments d’art llevantí i com es van donar a conèixer a la societat. El MAC custodia una col·lecció singular de calcs originals que il·lustren els primers grans descobriments d’art llevantí, inclosos els calcs que, amb el temps, s’han convertit en l’únic registre de conjunts actualment desapareguts.
  4. La Ruta de l’Art Rupestre, patrimoni de la humanitat. Commemoració de la inclusió al llistat de patrimoni de la UNESCO de l’art rupestre de l’Arc Mediterrani, la concentració de jaciments més gran d’Europa, que proporciona un quadre excepcional de la vida humana en un moment inicial de la nostra evolució cultural.

Per tal de dinamitzar l’exposició es proposaran un parell d’activitats complementàries totalment gratuïtes i sense necessitat d’inscripció prèvia:

  • Obertura de l’exposició i visita comentada, el divendres 19 d’abril, de 18.30 a 19.30 h. A càrrec de la comissària Àngels Casanovas Romeu.
  • Jornada divulgativa, el dissabte 18 de maig, de 10 a 13.30 h. Xerrades i debat a l’entorn de les creacions artístiques de la prehistòria llevantina: “L’art prehistòric: representacions i simbolisme” a càrrec de Ramon Viñas Vallverdú, i “Un art que no es pot veure als museus: conèixer, protegir i gaudir de l’art rupestre a les Terres de l’Ebre” a càrrec de Laura Fernández Macías.
Cartell de les activitats de l’exposició ‘Art primer. Artistes de la prehistòria’.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -