14.3 C
Amposta

Les Salines de la Trinitat, les grans perjudicades pel temporal al Delta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquestes dues imatges comparatives de satèl·lit de la barra del Trabucador, d’abans i després del temporal, són imatges del Copernicus Sentinel-2, de l’Agència Espacial Europea (ESA).

La primera imatge és del 13 de gener, on es veu perfectament la barra del Trabucador en l’estat habitual. Són 6 quilòmetres de barra que uneix la Punta de Banya, a la península dels Alfacs, on es troben les Salines de la Trinitat. L’amplada de la barra fregava els 100 metres, amb una alçada màxima que, en alguns punts, fregava els 2 metres.

En el cas del temporal Gloria, l’excepcionalitat de potència i de persistència va provocar un canvi radical en la barra del Trabucador, la desaparició de més de 4 quilòmetres de barra. D’aquesta manera, l’aigua circula de la badia dels Alfacs al mar i viceversa, sense obstacle, i ha convertit la Banya en una illa.

Infosa és una empresa dedicada a l’extracció i la comercialització de sal des de 1946, i un dels punts on extreu sal és de les Salines de la Trinitat que estan situades a la península dels Alfacs. El temporal va afectar greument aquesta empresa que es va veure obligada a aturar la seua producció en aquesta zona i la venda a més de 40 països diferents.

Un dels portaveus d’Infosa ens ha explicat que l’empresa està pagant amb recursos propis la construcció amb màquines de la barra del Trabucador i d’aquesta manera poder arribar a les salines i engegar de nou. En aquests moments els hi queden 500 metres. Preveuen acabar aquestes tasques i poder activar un torn diari, dels tres habituals, a finals d’aquesta setmana. Ara bé, la normalitat encara trigarà a arribar i preveuen per la setmana vinent tornar a comercialitzar la sal als països on s’ha aturat.

El Delta de l’Ebre neix dels sediments que ha arrossegat el riu durant segles. El material erosionat per les aigües a les capçaleres dels rius, el curs mitjà es va encarregar de transportar-lo aigües avall fins a arribar al mar. Aquest fluir de l’aigua queda tallat des del moment en què es construeixen els embassaments en el curs baix de l’Ebre. Els sediments ja no nodreixen com abans el Delta de l’Ebre.

És tal el retrocés del Delta de l’Ebre, que en poc més de 60 anys ha perdut més de 2 km de terra mar endins. Una situació que es veurà agreujada durant les pròximes dècades per efecte de la crisi climàtica si no augmenta la quantitat de sediments aportats pel riu i, al mateix temps, es prenen mesures especials de protecció a un sistema deltaic molt fràgil.

Redacció – V. Ll.

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -