14.3 C
Amposta

El COPATE ha iniciat avui el tractament contra la plaga de la mosca negra

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha realitzat avui el primer tractament contra la mosca negra al riu Ebre. Seguint els criteris dels tècnics aquest tractament s’ha dut a terme a principi d’any, una actuació que permetrà combatre amb major garanties la plaga, ja que s’ha actuat sobre la primera generació de larves abans que es converteixen en exemplars adults. “Els tècnics insisteixen que cal iniciar els tractaments al mes de gener perquè siguen més eficaços, hem d’atacar la plaga abans que hi haja mosca adulta”, ha explicat el president del Copate, Joan Alginet, que juntament amb l’alcalde de Xerta, Roger Aviñó; el vicepresident de la Reserva de la Biosfera, Ferran Rosich i els tècnics del Copate han atès els mitjans de comunicació a l’embarcador de l’Assut de Xerta. Aquest primer tractament estava previst pel mes de gener, però s’ha retardat una setmana pel temporal Glòria.

Concretament, el tractament ha consistit en l’abocament des d’un helicòpter de 2.100 litres del producte biològic BTI en set punts de l’Ebre, compresos entre Ascó i Tortosa. Un tractament que es repetirà cinc vegades més fins a l’estiu. “Tot i que els mostrejos realitzats ahir al riu van constatar que hi ha una menor presència de macròfits, sí que hem detectat densitats elevades de larves, d’entre setanta i cent larves de mosca negra per quilo de macròfit”, ha assenyalat el director tècnic del Copate, Raül Escosa, que hi ha afegit: “Utilitzem l´única metodologia que hi ha per combatre la plaga al riu, però hem de ser conscients que no podrem eradicar-la.”

D’aquí a tres setmanes els tècnics del Copate tornaran a fer mostrejos al riu per comprovar l’eficàcia del tractament dut a terme avui. “Per tal de poder fer el tractament el cabal del riu ha de ser d’entre 200 i 300 metres cúbics per segon; com a territori hem de tenir capacitat de gestionar l’aigua de l’Ebre i garantir que el cabal serà l’adequat quan sigui necessari fer el tractament”, ha assenyalat el president del Copate. A més del cabal d’aigua, una major aportació de sediments al tram final del riu permetria combatre la mosca negra, ja que l’aigua seria més tèrbola i, per tant, hi hauria menys macròfits.

Enguany, es farà un tractament més que l’any passat, ja que s’ha incrementat l’assignació pressupostària de la Generalitat i la Diputació de Tarragona al Copate per combatre la mosca negra. Així, la lluita contra aquesta plaga tindrà enguany un pressupost de 300.000 euros. “Hem aconseguit més recursos però també és necessària la signatura d’un conveni per consolidar el finançament”, ha dit Alginet. Un conveni que s’està negociant amb la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -