14.3 C
Amposta

[VÍDEOS i FOTOS] Més de 200 tractors recorren el Delta en una marxa per reclamar actuacions contundents

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Més de 200 tractors han participat aquest dimecres en la mobilització convocada per UP, una resposta massiva i inaudita que evidencia el malestar del sector. Vinculen la seva supervivència i de la resta d’agents econòmics a la conservació de la morfologia del Delta com el coneixem actualment. S’aferren a casos particulars, com el restaurant dels Vascos, salvat per una escullera, per demanar actuacions contundents, si cal amb obra dura. L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha demanat que s’interioritzi el lema de la manifestació ‘Ni un pam més enrere’ i ha exigit que els alcaldes i les sectorials del Delta formin part de les comissions anunciades pels governs per fiscalitzar que les accions que es planifiquin siguin efectives i immediates.

Foto des d’una dels tractors de la marxa, passant pel costat d’un arrossar inundat. Imatge del 5 de febrer del 2020. ACN
Els pagesos han reconegut que el temporal Gloria “els ha fet despertar” amb la “queixalada” que ha fet sobre el territori, perdent part d’un terreny que no es pot compatibilitzar econòmicament. Farts que no s’hi posin solucions ni mesures, des del sindicat Unió de Pagesos, convocants de la marxa, han elaborat un manifest on inventarien totes les accions que caldrà fer per corregir les pèrdues al camp i al sector pesquer. Suposa un mínim d’1,7 milions d’euros només per als arrossaires.
La filera de tractors que ha recorregut des de Deltebre fins a la Marquesa en la protesta organitzada per UP.. Imatge del 5 de febrer del 2020. ACN

Dani Forcadell, de la sectorial de l’arròs d’UP, també ha assenyalat que els cultius perden valor mentre la subsidència no s’atura. “Seria imperdonable passar a la història com la generació que ha perdut el Delta de l’Ebre. Tenim els mitjans tècnics i econòmics per salvar-lo. Fa dos-cents anys no hi havia ni una retro però ara podem fer-ho”, ha defensat Forcadell.

Accepten les propostes per fer arribar més sediments, tot i que assenyalen “que van tard” i exigeixen “anar un pas més enllà”. “Exemples en tenim, pedres mal posades davant dels Vascos han preservat el territori que protegeix. Imaginem una protecció més àmplia i aquest és el debat i les administracions han de ser molt efectives i fer entendre a Europa o qui sigui que l’activitat al Delta s’ha de preservar, no que es converteixi en allò com alguns voldrien que fos”, ha defensat Carlos Vicente, de la permanent del sindicat agrari.

Bona part dels tractors que han participat a la protesta, aparcats a la platja de la Marquesa de Deltebre al final de la marxa. Imatge del 5 de febrer del 2020 ACN

“No podem viure amb la il·lusió de les formacions antigues. La humanitat hem modulat el territori i tenim l’obligació de preservar-lo. Si veiem exemples d’obra dura, amb pedres mal posades, que preserven un pam de Delta, doncs potser és el que cal fer. Si es pensaven que el territori no parlaria i no es defensaria, han comès un error”, ha insistit Vicente. La permanent del sindicat demana tranquil·litat als agricultors que ja amenacen amb accions de treball a la costa. “Anem tard i no podem despertar-nos a cop de llevantada. El Delta és de tothom, té totes les figures de protecció mundials i uns per als altres, ningú fa res. Demanem als governs i Europa que es posin d’acord per treballar-ho”, ha dit Forcadell.

En canvi, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, desconfia de la gestió que han de fer a través d’una comissió bilateral el Govern i el govern espanyol i demana participar-hi per fiscalitzar que les accions previstes siguin efectives i immediates.

El responsable d’organització d’UP, Josep Carles Vicente, reclama a les administracions que cal mantenir l’activitat al delta de l’Ebre, si cal amb obres dures. L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, vol que s’escolti la Taula de Consens

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -