14.3 C
Amposta

Les mascaretes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Segons l’enquesta feta per l’empresa IMOP insights i Berbés de finals de maig només un terç de tots els ciutadans fan el reciclatge correctament de les mascaretes que utilitzem per la pandèmia i segons aquests tenen molt clar que és responsabilitat seva i no dels poders públics, Ajuntaments, Diputacions o Govern, fer-se càrrec d’aquesta gestió, mes del 90% té clar que ens hi hauríem d’esforçar més per fer una gestió eficient perquè les mascaretes no acabin a la natura. La resta de ciutadans, mes del 8%, si creuen que la gestió és responsabilitat dels poders públics i els demanen més mitjans per evitar que s’acumulin al sol.

Hi ha una gran confusió, mes del 18%, de ciutadans que no saben en quin contenidor s’han de dipositar per reciclar-les, tenint en compte que aquests residus s’han de llençar com la resta, aquesta mecànica només ho estaria fent correctament una part de la ciutadania i un apunt positiu, Catalunya és la que més bé recicla i segueix els conductes reglamentaris establerts. Les conseqüències d’una mala gestió de les mascaretes i la gran preocupació dels ciutadans és que aquest residu interfereixi amb els ecosistemes i afecti a tota la fauna, puguen empassar-se les mascaretes, també assenyalen com a problema principal que es converteixin, les mascaretes,en focus de contagi i una gran afectació i impacte preocupació que tenen més del 75% de la gent.

Hi ha una campanya sobre les mascaretes que diu que a la Mediterrània i hi han zones on el número d’aquestes i guants de làtex ja superen a les meduses i està promocionada per l’associació ecologista Arc Iris amb un eslògan molt original i particular, Els peixos no necessiten mascaretes, aquesta campanya busca la reducció del 10% de tots els residus que acaben al mar perquè la seva degradació està al voltant dels quatre-cents anys. Un altra iniciativa per frenar aquests residus la va fer la comissió per la Transició Ecològica del congrés que no fa gaire ha aprovat per unanimitat una proposició no de llei que demana al govern que junt les comunitats Autònomes impulsin mesures de suport per projectes locals que promoguin de i ajudin el compostatge domèstic i comunitari posant especial atenció a pobles amb menys de cinquanta mil habitants. Es tracta d’eliminar i reciclar de forma segura des de l’origen tota mena de residus orgànics o no ,com les mascaretes, evitant d’aquesta manera els problemes de contaminació dels sols,emissions de gasos nocius o el contagi per mascaretes afavorint la productivitat de la terra.

El tema de les mascaretes és del dia a dia, en podem veure i trobar arreu, camins rurals, carreteres, pobles llençades a propòsit o per “descuit”, el cas és que hi són provocant un impacte al paisatge desagradable que hauríem d’evitar fent el que cal, llençar-les al contenidor pel seu reciclatge. Pensem-hi.

Resum: Mes del 18% de ciutadans no saben a quins contenidors s’han de posar les mascaretes pel seu reciclatge, tenint en compte que són residus i han d’anar amb la resta, en molts llocs els contenidors són marrons, cal fixar-se una mica on es troba el contenidor correcte,només una tercera part de ciutadans ho estaria fent correctament. Catalunya som el país que més bé recicla.

Joan Cunill, enginyer mediambiental 

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -