14.3 C
Amposta

Les cooperatives agràries invertiran més de 30 MEUR en intercooperació i innovació els pròxims tres anys

Agricultura destinarà 13 MEUR al Pla de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives 2021-2023

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora positivament la confirmació de la nova convocatòria del Pla de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries per al període 2021-2023, que permetrà cofinançar una inversió de més de 30 milions d’euros en els pròxims tres anys per a projectes de gran impacte en el sector agroalimentari, impulsant una producció més sostenible arreu del territori. L’anunci l’ha fet el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, en el marc del seminari online que la FCAC ha organitzat aquest dimecres sobre ajuts a la competitivitat i al qual han participat més de 50 cooperatives agràries.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha destacat que “l’esforç del sector i la col·laboració publicoprivada potenciaran la competitivitat d’un sector que, arran de la covid-19, s’ha demostrat estratègic”. El nou pressupost plurianual permetrà que, de forma immediata, les cooperatives agràries liderin projectes empresarials que marcaran el futur de diversos sectors agroalimentaris.

“El cooperativisme demostrarà, una vegada més, la seva capacitat d’exercir d’agents dinamitzadors de les transformacions requerides a Catalunya” i “farà palès que el treball conjunt i coordinat dins del cooperativisme és garantia de desenvolupament i de creació de riquesa a les zones rurals del país”, ha dit Sarroca.

Està previst que, en breu, el Govern -a instància del Departament d’Agricultura- aprovi el nou pressupost plurianual d’aquesta edició del Pla de Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries que es concreta en un import total de 13 milions d’euros repartits en les tres anualitats (5 milions d’euros per a l’any 2021, 4,5 milions per al 2022 i 3,5 milions per al 2023).

La FCAC ha desenvolupat un paper “clau” en la consecució d’aquesta fita, “aglutinant tots els projectes de les cooperatives i concretant una proposta pressupostària realista” que ha traslladat i defensat davant d’Agricultura, ha ressaltat Sarroca. Tots els projectes que s’acolliran al Pla tenen una forta component d’intercooperació i innovació, comporten crear i consolidar llocs de treball de qualitat i potenciar l’orientació al mercat, alhora que tenen present l’objectiu d’una cooperativa de valoritzar la producció aportada per les explotacions dels socis.

En concret, la nova convocatòria del Pla preveu finançar diversos projectes de fusió de cooperatives i projectes de comercialització conjunta en oli d’oliva i vi, alguns dels quals centrats en l’exportació; així com reforçar projectes encapçalats pels dos Grups Cooperatius ja existents; projectes d’intercooperació de cooperatives de sectors complementaris, i projectes de la bioeconomia circular, aprofitant els coproductes provinents de les pròpies cooperatives i de les explotacions agropecuàries associades.

A Catalunya, hi ha 195 cooperatives agràries que aglutinen a 30.200 socis i generen ocupació per a 4.200 persones. Les cooperatives tenen presència en prop de 300 municipis catalans i representen el 34% de la Producció Final Agrària (55% del sector agrícola i 23% del ramader).

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -