14.3 C
Amposta

Les calories del vi

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Poques són les taules de casa nostra on el vi no hi sigui present a l’hora d’alguns àpats. Però, independentment d’aquest fet gastronòmic, quantes calories aporta una copa de vi?

Abans donaré unes quantes dades que reflecteixen la importància que té el vi a Espanya. Segons l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi, Espanya és el país amb major superfície de vinya i el tercer productor mundial. Paradoxalment, només ocupa el 8è lloc en el rànquing de països més bevedors de vi. Amb un consum anual de 10 milions d’hectolitres. És dona la circumstància que els deu països més consumidors de vi absorbeixen les 2/3 parts de tot el vi que es consumeix al món. USA, França i Itàlia ocupen el podi dels més consumidors.

Per poder calcular les calories exactes que porta el vi s’ha de conèixer primer el grau alcohòlic d’aquest, ja que a més alcohol, evidentment, més calories.

Els espumosos com els cava brut nature –aquell cava sense l’addició de sucres– i els vins blancs, solen tenir menys graduació alcohòlica i, per tant, aporten menys calories o energia.

No obstant això, un vi blanc dolç natural –amb sucre i un grau alcohòlic menor– pot tenir menys calories que un vi blanc sec, ja que el sucre residual del mateix raïm és una font de menor valor energètic que l’alcohol.

Per a tenir una major precisió a l’hora de saber quantes calories aporta el vi, es pot aplicar la següent fórmula: percentatge d’alcohol x 0,8 (que és la densitat mitjana de l’alcohol, i s’expressa en grams per mil·lilitre) x 7 (que són les kilocalories que conté cada gram d’alcohol) x volum (en ml) / 100 (que és la mesura en mil·lilitres per al que està dissenyat la fórmula). És a dir, la fórmula seria:

% d’alcohol x 0,8 x 7 x volum (ml) / 100

Aplicant aquesta fórmula, i tenint en compte que una copa estàndard de vi són uns 125 mil·lilitres, el càlcul per saber les calories d’una copa de vi serà: 13,5 (què és el grau d’alcohol) x 0,8 (ja hem dit que és la densitat mitjana de l’alcohol) x 7 (que són les kilocalories d’un gram d’alcohol) x 125 que és la quantitat de vi. I el resultat d’aquesta triple multiplicació és 945, que es dividirà per 100. El resultat final serà de 94,5 kilocalories. Així doncs, una copa estàndard d’un vi de 13,5 graus d’alcohol representaran unes 95 kilocalories.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -