14.3 C
Amposta

Les autoescoles es planten davant la falta d’examinadors i continuaran tancades de forma indefinida

La covid-19 impedeix fer més de 12.000 proves teòriques i pràctiques des de mitjan març a la demarcació

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les autoescoles tarragonines mantindran la persiana abaixada a de forma indefinida encara que dilluns la demarcació entri en la fase 2 i ja se’ls permeti obrir. Segons denuncia el sector, no els surt a compte perquè no podran portar prou alumnes a examen. Dels dotze examinadors amb què compta la Prefectura Provincial de Trànsit, només tres podran sortir a examinar, segons l’Associació d’Autoescoles de Tarragona. Això, sumat a una reducció horària per la covid-19, farà que només puguin fer-se el 25% dels exàmens. “No és viable. Es n’anem a la ruïna”, lamenta a l’ACN el president de l’entitat, Carles Oliver. Entre mitjan març i final de maig la DGT estima que haurà deixat de fer més de 12.000 proves teòriques i pràctiques a la demarcació.

En una assemblea telemàtica les autoescoles tarragonines han decidit plantar-se i continuar tancades la fase 2. El detonant, segons explica el president de l’Associació d’Autoescoles de Tarragona, Carles Oliver, és la problemàtica de personal a la Prefectura Provincial de Trànsit. Segons Oliver, dels dotze examinadors que fan proves pràctiques al territori, Trànsit només en pot garantir tres per pistes i circulacions. La resta, diu, hauran de cobrir tasques administratives perquè no hi ha prou personal d’oficina i les proves teòriques, entre d’altres.

L’impacte és elevat perquè s’estima que la capacitat de fer exàmens pràctics passaria de 120 alumnes diaris, a 30. És a dir, que es perdrien aproximadament el 75% dels exàmens pràctics diaris en vies obertes. A més, les autoescoles calculen que amb aquestes restriccions només tindrien garantits dos alumnes del permís B per examinar en cada cicle de catorze dies naturals –que inclou quatre jornades d’exàmens a Tarragona, quatre a Reus i dos més a Tortosa. “Ja comptàvem que amb la covid-19 perdríem places, però això és la ruïna per al sector”, es queixa el representant provincial de les autoescoles.

L’Associació confia que aquesta mesura de pressió precipiti solucions per a la Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona. La seva exigència és que es doti dels mitjans materials i personals necessaris perquè puguin fer-se almenys 400 exàmens teòrics setmanals entre els centres de Tarragona, Reus i Tortosa, i entre 700 i 750 pràctics de circulació setmanals. Diuen que així es podrien atendre les necessitats reals del servei a la demarcació.

A més, les autoescoles viuen amb “incertesa” la situació provocada per la pandèmia de la covid-19 i critiquen el “desgavell normatiu” que suposen les publicacions al BOE “hores abans d’entrar en vigència en el seu contingut”. Tenen clar que hauran de fer servir mascareta, disposar de gel hidroalcohòlic i desinfectar els vehicles, però demanen concreció. Per tot plegat, les autoescoles tarragonines preveuen reunir-se a principi de juny per tornar a valorar la situació.

Una decisió complicada davant una “allau” de consultes i peticions

La decisió d’anar a l’aturada indefinida no ha estat fàcil per a les autoescoles tarragonines. Pràcticament totes han hagut d’aplicar ERTO i veien amb esperança el fet de poder ser de les primeres de tot Catalunya en obrir dilluns si es confirma el pas a la fase 2. A més, en aquesta època solen preparar-se per rebre una “allau” de clients -en alguns casos dupliquen els de la resta de l’any-, de cara a final de juny -un cop feta la selectivitat- i les vacances d’estiu.

Segons explica Jordi Llorens, propietari de l’Autoescola Jordi de Tarragona, estan rebent un “tsunami” de trucades i consultes de clients interessats en poder començar els cursos. Les autoescoles reben fins i tot trucades de persones residents a l’àrea metropolitana de Barcelona que, pel fet de trobar-se en una fase encara molt inicial, pregunten si podrien obtenir els permisos de motocicleta o camió a Tarragona.

Més de 12.000 proves teòriques i pràctiques sense fer per la covid-19

La Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona ha explicat a l’ACN que en dos mesos i mig, del 14 de març a final de maig, estima que s’hauran deixat de fer 5.300 proves pràctiques de circulació a la demarcació -2.100 a Tarragona, 2.100 a Reus i 1.100 a Tortosa. A més, es calcula que durant aquest temps no s’hauran pogut fer 1.500 proves de destresa (250 de vehicles pesants i 1.250 de vehicles de dues rodes), amb la qual cosa el total de proves no realitzades s’enfilaria a 6.800, segons les estimacions de Trànsit.

Pel que fa a les proves teòriques, la Prefectura calcula que entre mitjan març i final de maig se n’hauran deixat de fer unes 5.450. En concret, 5.000 proves sobre permisos ordinaris -2.000 a Tarragona, 2.000 a Reus i 1.000 a Tortosa-; 250 corresponents a permisos de mercaderies perilloses i 200 proves per recuperar els punts del permís de conduir.

Segons la cap provincial de Trànsit, María Teresa Guelbenzu, no es descarta que un cop hagin reprès l’activitat es puguin adoptar mesures de reforç en aquells centres que vegin “molt minvada” la seva capacitat pel pla de contingència adoptat. La represa de l’atenció al públic -i també dels exàmens per a l’obtenció del carnet- es farà quan s’entri en la fase 2 sota la premissa de preservar la salut del personal i de totes aquelles persones que acudeixin als centres, segons la DGT. Caldrà demanar cita prèvia, com ja es feia abans de la pandèmia. La mascareta serà obligatòria a l’interior de l’oficina i s’haurà d’anar sense acompanyants.

El president de l’Associació d’Autoescoles de Tarragona, Carles Oliver, explica a l’ACN per què han decidit mantenir la persiana abaixada

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -