14.3 C
Amposta

L’Ametlla de Mar acorda pagar 2,6 MEUR per expropiar i adquirir el parc del Bon Repòs

Els terrenys d'1,15 hectàrees seran finalment de propietat municipal per a equipaments i zones verdes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els terrenys del parc del Bon Repòs de l’Ametlla de Mar, al Baix Ebre, seran definitivament de propietat municipal. L’Ajuntament expropia una superfície d’11.500 metres quadrats -500 m2 més que el conveni inicial-, al bell mig de municipi, a través d’un acord amb els propietaris. El pacte resol un procés històric de negociacions, litigis i disputes que va començar fa gairebé 15 anys. Els amos del Bon Repòs cobraran fraccionadament: 600.000 euros enguany i 400.000 euros anuals els cinc pròxims anys. El consistori ha ocupat l’espai des del 2011 però el TSJC va anul·lar el conveni i l’Ajuntament calero s’exposava a pagar el cost de l’expropiació “de cop i per ordre judicial” i amb un 20% addicional per haver ocupat els terrenys.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, ha assegurat que l’acord amb els propietaris dels terrenys de l’antic hotel del Bon Repòs resol una qüestió “punxeguda”, que ha requerit “molts recursos econòmics”, però que era un dels “reptes” que van entomar a l’inici del mandat. L’acord d’expropiació, que Gaseni ha qualificat “d’atrevit”, que costarà a les arques municipals 2,6 MEUR –a més dels 600.000 euros que ja es van pagar als propietaris el 2011-.

I és que el procés perquè aquests terrenys siguin de propietat municipal va començar el 2008 quan es redactava el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Amb l’aprovació d’aquest planejament urbanístic el 2010, es va tancar un conveni amb els amos dels terrenys, que van cobrar pel cessament de l’activitat de l’hotel del Bon Repòs i per uns drets urbanístics. Podrien construir un centenar d’habitatges a la zona del parc i més de 230 apartaments en una zona discontinua, que es creava a Marina Sant Jordi – i que suposava el trasllat cap a altres zones de l’edificabilitat de 300 pisos prevista en l’anterior pla general urbanístic.

L’any 2011, aquest acord es va escenificar amb el mateix conseller d’Interior, Felip Puig, i representants de la família Pérez Vila enderrocant part del mur que envoltava la finca de l’hotel, però Urbanisme i una denúncia dels veïns el van fer “saltar pels aires”. Urbanisme va tombar l’operació a Marina Sant Jordi el 2016 -no s’acceptava la relació discontínua entre dos sectors urbanístics-, i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), arran del recurs contenciós dels veïns, va anul·lar el conveni perquè es pretenia construir en una zona qualificada per a equipaments.

Més terreny públic

Però el Bon Repòs ha estat “ocupat” des del 2011 i el projecte del parc s fa finalitzar abans de la sentència. Per aquests anys, “els propietaris volen cobrar” i el consistori ha fet “el que ha pogut”, com ha dit l’alcalde. Ara temien que una sentència judicial obligués l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar a pagar l’expropiació dels terrenys de cop, que la xifra fos més elevada que la que s’ha pactat i que tingués, “amb tota seguretat”, un cost addicional (del 20%) per haver-los ocupat durant més d’una dècada. “Ha estat una decisió molt complicada, però ens hem vist obligats a buscar un acord”, ha apuntat l’alcalde.

Es pagaran 2,6 milions d’euros fraccionats i a canvi es guanyen 500 metres quadrats addicionals respecte del conveni inicial, “quan es faci efectiu el primer pagament”. Aquesta superfície compensa el terreny que perd el parc amb la construcció de la nova biblioteca municipal. Com ha assenyalat l’alcalde Jordi Gaseni, l’equip de govern ha apostat per fer “un esforç econòmic” i guanyar “un espai públic al mig del nucli urbà que té un valor incalculable per a les generacions que vindran”.

Finançament amb vendes i deutes pendents

El consistori preveu finançar la compra amb la venda d’un terreny, també d’uns 11.000 metres quadrats, en una zona comercial a l’entrada del municipi, i amb el cobrament dels 3,8 MEUR que l’empresa Marina Sant Jordi SL deu a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar per uns drets urbanístics. El 2004 havia signat un conveni amb el qual la constructora assumia uns drets d’edificabilitat a canvi de pagar per la gestió dels planejaments urbanístics per desenvolupar nous sectors.

Marina Sant Jordi SL no ha fet front a aquestes obligacions, però haurà de pagar segons la sentència favorable de TSJC, que ja és ferma, i que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha guanyat després d’apel·lar una primera sentència desfavorable del 2016. “Tenen drets de poder edificar com van pactar i han de correspondre i és també una manera que tenim de poder finançar aquesta obligació –del Bon Repòs-“, ha contat Gaseni.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -