14.3 C
Amposta

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre amplia el conveni de l’abocador amb una segona planta de tractament

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

Mentre els serveis jurídics del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i el Departament de Territori busquen a contrarellotge qualsevol escletxa legal o defecte de forma que permeti aturar la implantació del dipòsit de residus industrials no perillosos a Riba-roja d’Ebre, l’Ajuntament i l’empresa promotora Lestaca han ampliat el conveni per construir un segon centre de valorització, que crearà trentena nous llocs de treball al municipi. Es tracta d’una planta de despolimerització catalítica, que el grup Griñó ja està desenvolupant a Constantí (Tarragonès) i que consisteix en el tractament mecànic de determinats residus que no es poden reutilitzar o reciclar perquè no calgui dipositar-los a l’abocador.

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i l’empresa Lestaca –UTE formada per la lleidatana Griñó i Urbaser, impulsora del projecte-, han ampliat el conveni de prestacions per la construcció del dipòsit controlat de residus industrials de classe II (no perillosos) de les Valls. El nou acord preveu construir una segona planta de valorització, amb “tecnologia innovadora”, on es crearan trenta nous llocs de treball directe i d’altres d’indirectes. L’ampliació del conveni, que es va aprovar a finals de 2018, s’aprovarà al pròxim plenari municipal, “formalitzant així l’acord d’aquesta nova inversió al municipi”, com explica el consistori en un comunicat.

La nova instal·lació que s’inclou al projecte permetrà convertir plàstics “en combustible líquid o per a la reutilització”, a través de diferents tecnologies. Es tracta de la despolimerització catalítica, una tècnica que el grup Griñó ja desenvolupa a la planta de Constantí i permet recuperar residus sòlids que anirien al dipòsit però que es transformen en combustible d’alt poder calorífic, utilitzat com a substitutiu d’alguns combustibles fòssils. Segons explica el consistori i Lestaca, aquesta tecnologia ha estat premiada i reconeguda per diverses organitzacions, entre elles el Life Program de la Comissió Europea de l’any 2014. L’empresa defensa que “és una tecnologia de futur i amb una base de coneixement àmplia que es continua desenvolupant i optimitzant”.

Unanimitat a favor de l’abocador

Amb l’ampliació del conveni i l’increment dels llocs de treball que es crearan, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre defensa amb unanimitat el projecte de l’abocador, un cop s’hi ha sumat el grup Progrés Municipal (PM). El portaveu d’aquest grup, José Luís Aparicio, havia negociat el projecte amb Urbaser l’any 2008. Tot i seguir donant suport a la construcció del dipòsit, van votar en contra del nou conveni perquè, respecte del conveni inicial del 2008, es rebaixava el nombre de llocs de treball previstos. Amb els catorze acordats per a la planta de triatge i els trenta del nou centre de valorització que s’acaba d’anunciar, es recupera la quarantena de llocs de treball promesos en el conveni inicial de fa una dècada.

Les contraprestacions econòmiques per a l’Ajuntament, per poder explotar durant 21 anys el dipòsit de residus i els centres de valorització, són d’uns 10,5 milions d’euros, amb mínim anuals de 240.000 euros els tres primers anys, i de 265.000 euros a patir del quart. També es preveu mantenir un preu de 3 euros per tona “en el cas improbable” que s’hi portin residus urbans.

Els veïns deixaran de pagar la taxa municipal de la brossa a partir d’enguany i s’invertiran 4 milions d’euros en un vial d’accés al camí de Maials que convertirà aquesta via d’evacuació del Pla d’Emergències Nuclear (PENTA), en una carretera independent de la futura carretera d’Almatret, també en tràmit.

El projecte té la llicència mediambiental des del 2012 i la llicència urbanística des del 2013. Al desembre es van comprar els terrenys, a la partida de les Valls, i es va tramitar el permís d’obres a l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -