14.3 C
Amposta

L’Ajuntament de la Galera restaura la Creu de terme amb pedra seguint la tipologia del gòtic florit

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de la Galera ha restaurat la Creu de terme de la Galera amb pedra seguint la tipologia de les creus de terme de l’època del gòtic florit. El consistori ha decidit substituir la restauració que es va fer fa sis anys, l’any 2015, i que va ser molt criticada, però des de l’ajuntament asseguren que cap persona ni col·lectiu va oferir suport tècnic o econòmic per esmenar el desencert. La creu que llueix actualment ha estat elaborada pel mestre picapedrer d’Ulldecona Josep Castell, al qual l’ajuntament li agraeix molt la seua feina i implicació en el projecte.

La Creu de terme de la Galera no és una reproducció idèntica a l’original, perquè cap arxiu en té constància, segons ha explicat a Imagina Ràdio l’alcalde, Ramon Muñoz, “hem anat a pràcticament tots els arxius de Catalunya i de l’Estat espanyol, però no hem pogut trobar cap imatge original de la Creu de terme de la Galera i només es conserven dibuixos i una imatge en blanc i negre de la creu i, amb això, ha resultat del tot impossible fer una reproducció fidedigna i hem optat per seguir les característiques generals de les creus de la mateixa època només representant la silueta sense cap imatge”.

L’any 2015 la Creu de terme estava en molt mal estat, tant el fust com el capitell, i en aquell moment l’Ajuntament de la Galera va decidir restaurar-la ràpidament per garantir la seua conservació. La intervenció substituint la petita creu de ferro per una altra va ser “del tot desencertada”, segons admet el consistori, però l’alcalde, Ramon Muñoz, explica que va ser una decisió presa a correcuita per evitar la seua degradació absoluta i capgirar el seu estat, que havia estat provocat per l’abandonament que havia sofert el monument durant molts anys.

L’actuació del 2015 per part de l’ajuntament “va evitar greus majors”, segons l’alcalde, i des de llavors, amb la tranquil·litat i la certesa que la creu gaudia de bona salut, l’ajuntament va començar a iniciar les accions i els tràmits fins a poder dur a terme la restauració actual.

Evolució de la Creu de terme de la Galera. L’última imatge és d’abans de la restauració de l’any 2015 | Ajuntament de la Galera
Creu de terme de la Galera | Restauracions de 2015 i de 2021 | Ajuntament de la Galera

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -