14.3 C
Amposta

La xarxa ambulatòria de salut mental de l’Ebre, pionera en incorporar sales multisensorials per a menors

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els infants i joves amb problemes de salut mental de les Terres de l’Ebre són els primers a Catalunya en treballar la integració multisensorial a la xarxa ambulatòria. Les sales Snoezelen són habituals en centres residencials però és el primer cop que s’apliquen en teràpies ambulatòries. A través dels jocs i els estímuls, les terapeutes ajuden a millorar problemes d’equilibri, alimentaris, d’autonomia o de sensibilitat tàctil o auditiva, entre molts d’altres. Impliquen en aquests processos a les famílies i controlen l’estimulació en sessions d’uns 45 minuts. Ja s’hi atenen 75 pacients d’entre 5 i 17 anys amb discapacitat intel·lectual, TEA o TDAH i no es descarta ampliar-ho a altres trastorns psiquiàtrics.

Les noves sales tenen elements com una piscina de boles, un llit d’aigua sonor, gronxadors, un rocòdrom, trapezis, fils de llum, projectors i altres estimuladors de l’olfacte i el tacte. Amb aquests aparells es treballen dèficits en integració sensorial que dificulten el desenvolupament d’aquests nens i joves amb problemes de salut mental. “Són nens amb problemes quan els toquen, els molesta alguna roba, que corren molt i es cansen molt ràpidament”, ha exemplificat Célia Robles, terapeuta ocupacional.

Les sales s’han habilitat a la Unitat Polivalent de Salut Mental d’Amposta amb una inversió de 32.000 euros, que ha finançat en una quarta part l’Obra Social ‘La Caixa’. La sala Snoezelen és una experiència que prové d’Holanda, sota una teoria que pretén crear un entorn de benestar. Es passen unes proves estandarditzades i amb els diagnòstics sensorials es fan diferents treballs. “Hi ha nens que no registren estímuls i altres els registren de manera molt intensa”, ha explicat la psicòloga clínica, Anna Ródenas. Amb els aparells proporcionen experiències controlades. “Especifico de manera controlada perquè permet regular la intensitat, la duració i la freqüència dels estímuls visuals, tàctils, auditius, a través d’una tableta”, ha detallat Ródenas.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -