14.3 C
Amposta

La setena edició del Femme in Arts reflexiona sobre feminisme i racisme a partir de la “política del color”

El programa proposa transformar la societat a través de tallers, concerts, documentals i col·loquis

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Donar veu a dones invisibilitzades i posar al centre el debat sobre colonialisme i feminisme. És l’objectiu de la setena edició del Femme in Arts, que s’ha allargat fins aquest diumenge a Lo Pati Centre d’Art Terres de l’Ebre a Amposta. Coincidint amb el dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el certamen ha posat el focus en la “política del color” per tractar qüestions com el racisme. Segons la directora de l’equipament, Aida Boix, l’art permet plantejar reflexions comunitàries i transformar la societat des d’un prisma feminista. El festival, que ha inclòs tallers, concerts, documentals i col·loquis, s’acomiadarà amb l’obra de teatre ‘Nimbes’, un espectacle intergeneracional sobre l’empoderament femení.

El programa del festival Femme in Arts s’ha centrat enguany en el debat del colonialisme, el racisme i el feminisme. El certamen però, no es nodreix únicament des d’un vessant artístic, sinó que també inclou l’acompanyament del Consell Comarcal del Montsià, l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Amposta i el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de les Terres de l’Ebre. Segons la directora del SIE, Maria Teresa Llatí, es tracta d’una col·laboració amb la qual es busca “obrir ments” i transformar la societat. “Anem obrint mirades i escoltant altres relats, intentem no deixar ningú al marge; quan diem que des del feminisme pensem diversament, és perquè el que és bonic és pensar divers i integrar. A través de la integració dels pensaments diversos, transformem”, ha apuntat Llatí.

Des de l’organització han fet un balanç positiu de la setena edició del certamen, que ha atret un públic majoritàriament femení. Tot i això, Boix ha recalcat que es tracta d’un festival obert a tots els públics i que busca la implicació de tots els sectors de la societat. “Per aconseguir una societat feminista i antiracista, necessitem la col·laboració de tota la població. És per això que reivindiquem que tothom pugui dir la seva i fem aquest pas endavant com a societat”, ha asseverat. En la mateixa línia, ha defensat l’art com una eina transformadora, capaç de fer reflexionar a les persones sobre l’entorn en què vivim.

Quatre dies de programació feminista i antiracista

El Femme in Arts tanca la setena edició aquest diumenge, després de quatre dies de programació. Així, el certamen ha abordat el feminisme i el colonialisme des de la metàfora dels colors la construcció de les relacions de poder. L’obra escollida per escenificar aquesta qüestió ha estat la instal·lació de Jou Serra a l’exterior de Lo Pati, que consisteix en un contenidor industrial que convida els espectadors a experimentar com les sensacions cromàtiques no són iguals per a tots. “A partir de la colonització europea, el color de les persones va passar de ser una característica humana a ser un atribut que les classifica i les jerarquitza, donant peu al racisme”, ha insistit la directora de Lo Pati Centre d’Art Terres de l’Ebre, Aida Boix. Al llarg de quatre dies, s’ha complementat el programa amb col·loquis sobre relats feministes exclosos, espectacles teatrals o projeccions de documentals sobre lluites feministes.

Per tancar aquesta setena edició, l’últim dia del festival s’ha organitzat un taller de fanzines feministes, on acompanyades per l’artista Irene Pérez, les participants han pogut explicar històries personals i col·lectives a través de tècniques com el collage, el dibuix i l’escriptura. La jornada ha continuat amb el vermut musical a càrrec de l’artista ebrenca Meli Perea, influenciada pel freestyle dels carrers de Bogotà. El punt final el posarà aquest diumenge al vespre l’obra de teatre ‘Nimbes’, un espectacle intergeneracional sobre l’empoderament femení.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -