14.3 C
Amposta

La Ribera d’Ebre recapta 1.500 € per protegir l’aurora dels guarets

Actualment, només hi ha una població coneguda de l’aurora dels guarets a Catalunya i està ubicada en una finca del municipi de Flix que gestiona el Grup de Natura Freixe

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El passat diumenge, 19 de maig, van tenir lloc la 22a Festa de les Cigonyes i la 10a Cursa de les Cigonyes a la Reserva Natural de Sebes, un esdeveniment festiu i solidari que des de fa dues dècades posa al centre la celebració de la natura per apropar la ciutadania a aquest espai natural protegit de la Ribera d’Ebre.

La diada va començar amb la Cursa de les Cigonyes, que des de l’edició passada, i sota el lema “Mou-te per la natura”, ha adquirit un caràcter més popular i altruista amb l’objectiu de conscienciar de la importància de la implicació ciutadana al voltant de la conservació del medi ambient. Així, tots els beneficis que s’obtenen amb la celebració d’aquesta cursa de muntanya, es destinen a accions per preservar el medi natural del territori.

Imatge duna aurora dels guarets. Autora: Jana Marco

En l’última edició de la Cursa, celebrada diumenge, 132 participants van poder gaudir de l’esport i la natura, corrent o caminant, al mateix temps que van contribuir en la capta solidària que ha aconseguit 1.537 euros que es destinaran a la protecció de l’aurora dels guarets, una espècie de papallona diürna que a Catalunya es troba en perill d’extinció degut a la transformació dels paisatges que habita i a les males pràctiques que es duen a terme en les zones agrícoles.

Actualment, només hi ha una població coneguda de l’aurora dels guarets a Catalunya i està ubicada a la Ribera d’Ebre, concretament en una finca del municipi de Flix que gestiona el Grup de Natura Freixe a través d’un contracte de custòdia del territori. Des del passat novembre, aquesta finca s’ha convertit en una Microreserva de papallones, una figura de protecció no oficial impulsada per l’entitat Paisatges Vius que contribueix a preservar l’espècie mitjançant accions de conservació ambiental concretes per afavorir aquesta papallona en concret.

A mig matí, es va donar inici a la Festa de les Cigonyes, que l’organització també ha valorat molt positivament. En aquesta 22a edició de la Festa, els assistents van poder gaudir d’un gran espai de joc, dos tallers de natura a càrrec del Grup de Natura Freixe i una activitat conduïda pels Agents Rurals de la Ribera d’Ebre que va finalitzar amb l’alliberament d’una cigonya blanca provinent del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.

Un dels moments més esperats de la Festa de les Cigonyes és la gran foto de família, amb tots els nadons nascuts durant l’any anterior als quals se’ls entrega un diploma commemoratiu per celebrar el seu naixement, vinculant-los des de ben petits a la natura i els seus valors. En aquesta ocasió, una cinquantena de famílies es van aplegar a la Reserva Natural de Sebes per recollir els seus diplomes i participar d’aquest moment simbòlic, acompanyats del president del Grup de Natura Freixe, Òscar Bosch, el batlle de Flix i president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, i la directora de l’IDECE, Norma Pujol.

La Festa i la Cursa de les Cigonyes han estat possibles gràcies al suport de l’Ajuntament de Flix, la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Diputació de Tarragona, així com als patrocinadors d’aquesta edició: Ercros S.A., Bonpreu, Optim Studio, Vilar Riu de Baix, Mollá, Rudiez & Oliva, Bricoflix, Nònius, CaixaBank, Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i Unió de Comerciants de Flix.

Dades d’interès sobre l’aurora dels guarets

L’aurora dels guarets (Zegris eupheme) és un lepidòpter que habita ambients estèpics, on l’agricultura extensiva permet practicar el guaret (d’aquí el seu nom comú) afavorint la presència abundant de poblacions de plantes crucíferes, imprescindibles per al desenvolupament del cicle vital d’aquesta papallona. A la primavera, les femelles hi ponen els ous i, quan neixen, les erugues se n’alimenten.

A Catalunya, l’aurora dels guarets va veure davallar considerablement la seva població per culpa del declivi de la pràctica del guaret, en contrapartida de l’augment de l’agricultura intensiva i l’aplicació generalitzada de pesticides. Avui en dia, és una espècie amenaçada de perill d’extinció inclosa al Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada (2022) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’any 2021, després de 14 anys sense dades d’aquesta espècie a Catalunya, es va localitzar de nou en una finca situada al municipi de Flix. Els registres històrics indicaven poblacions d’aquesta papallona en diverses localitats de la Depressió Central, però amb les dades de les últimes prospeccions sembla que la seva àrea de distribució actual es troba reduïda a aquesta petita zona del municipi ebrenc.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -