El Nadal és, sense cap mena de dubte, una de les èpoques més especials de l’any. A Catalunya, aquesta festivitat va molt més enllà del consumisme i els llums de colors; és un moment per connectar amb les nostres arrels, transmetre valors i viure intensament les tradicions que ens defineixen com a poble.
Un dels costums més entranyables del Nadal català és la creació de pessebres. Aquestes representacions del naixement de Jesús són una fusió de fe, creativitat i identitat cultural. Des dels senzills pessebres familiars fins a les elaborades instal·lacions que omplen esglésies i places, el pessebre és un art viu que evoluciona amb el temps, però manté l’essència de la tradició.
Un derivat d’aquesta tradició són els pessebres vivents, autèntiques obres teatrals a l’aire lliure que donen vida als personatges del Nadal.
Amb una barreja de religiositat i humor, els Pastorets són un altre dels pilars del Nadal català. Aquestes representacions teatrals, que combinen l’anunci del naixement de Jesús amb la lluita entre el bé i el mal, han estat una escola per a molts actors amateurs i un espai de trobada per a famílies i comunitats. Obres com Els Pastorets de Folch i Torres són autèntics clàssics que cada any reuneixen espectadors de totes les edats.
Si hi ha una tradició que encarna l’esperit màgic del Nadal per als més petits, aquesta és el tronc de Nadal o Tió. Decorat amb una cara somrient i cobert amb una manta, aquest simpàtic tronc és alimentat durant dies per, finalment, “cagar” regals i dolços sota els cops de bastó dels nens, mentre canten la tradicional cançó del Tió. Aquesta pràctica, única i autòctona, és una mostra de la capacitat del nostre poble per convertir elements quotidians en símbols de generositat i alegria.
El Nadal no seria el mateix sense la música. Les nadales, aquelles cançons que hem cantat generació rere generació, omplen d’emoció i calidesa els àpats familiars i les trobades amb amics. Entre totes, destaca una melodia que ha traspassat fronteres: “El cant dels ocells”, immortalitzada per Pau Casals com un símbol de pau i germanor. Aquesta nadala, amb la seva melodia suau i melangiosa, és un recordatori de l’esperit universal del Nadal.
El Nadal català és un reflex de la nostra identitat: una barreja de tradició, creativitat i comunitat. A mesura que el món avança, és fonamental preservar aquestes costums i transmetre-les a les futures generacions, no només com a patrimoni cultural, sinó com a experiència col·lectiva que ens uneix com a societat.
Aquest Nadal, celebrem amb els nostres pessebres, cantem nadales al voltant del Tió i gaudim dels Pastorets amb la certesa que cada gest, cada tradició, és una aportació a la riquesa cultural que ens fa únics.
Jordi Carapuig. Responsable de Cultura de Junts a les Terres de l’Ebre