14.3 C
Amposta

La llet és un aliment imprescindible?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Des de fa un temps alguns nutricionistes diuen que la llet ha deixat de ser un aliment bàsic en les dietes sanes i equilibrades…

Sí, és cert. Es podria dir que la llet no es considera avui dia un aliment imprescindible en una dieta equilibrada; però ull!, no cal caure en l’extrem oposat. Cal tenir present que de tots els mamífers els humans són els únics que consumeixen la llet d’adults. Així i tot s’ha de tenir molt en compte que durant els primers anys de vida la llet és un aliment fonamental.

Però sí que és cert que la llet ha tingut un significatiu descens en el seu consum al nostre país des de fa tres dècades. Si de mitjana cada català bevia uns 130 litres l’any, actualment en beu 70 litres i escaig.

Tanmateix, s’ha de tenir present que la llet és una font rica, sobretot, en calci i vitamina D. I si bé és cert que aquests dos nutrients estan presents en altres aliments com poden ser –per exemple- els fruits secs, les cols, les verdures de fulla verda i les llegums, el calci de la llet s’absorbeix millor. De la mateixa manera succeeix en la vitamina D -que l’organisme l’absorbeix millor si bé de la llet- es troba també en el rovell d’ou, i sobretot en el peix blau i en els derivats lactis.

La llet és un aliment del tot aconsellable, que no imprescindible. Però els components principals de la llet també es poden consumir d’altres aliments com són el iogurt natural i altres llets fermentades sense sucres afegits; i en aquest cas pel seu efecte probiòtic addicional.

Els aliments probiòtics són aquells microorganismes vius (bacteris i fongs) que en administrar-se en una quantitat i manera adequades confereixen un benefici a la salut. Les espècies més utilitzades són: el Lactobacillus i el Bifidobacterium.

Les formes més comunes per a la ingestió de probiòtics són els productes làctics i els aliments amb probiòtics afegits, però també hi ha al mercat comprimit, càpsules i sobres que contenen microorganismes en forma liofilitzada.

Pel que fa a referència als formatges, una altra font molt important de calci, cal tenir en compte que segons el seu grau de maduresa poden aportar quantitats importants de greixos saturats i sal, que no són del tot recomanables si s’ingereixen de manera habitual.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -