14.3 C
Amposta

La DO Terra Alta xifra en 2 MEUR els danys per les pedregades patides a la vinya en la verema passada

El president de l'entitat reclama "més valentia" política per una redistribució més equilibrada de l'energia eòlica

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La DO Terra Alta ha xifrat en 2 milions d’euros els danys causats a les vinyes durant les pedregades del mes de setembre de l’any passat. El temporal va malmetre aproximadament 2.000 hectàrees de cultiu, de les quals unes 800 eren de vinya. En la compareixença a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural al Parlament, el president de l’entitat, Joan Arrufí, ha explicat que els cellers van veure afectada la seva collita i molts pagesos van haver de treballar a contrarellotge per salvar el raïm que encara estava pendent de veremar. En paral·lel, Arrufí també ha demanat “més valentia” política per redistribuir de forma equilibrada l’energia eòlica davant la massificació que pateix la comarca.

Arrufí ha comparegut a la comissió aquest dimarts per explicar els danys causats per les inclemències meteorològiques durant la campanya de la verema de 2021. El temporal va afectar especialment els municipis de Batea, Caseres i Vilalba dels Arcs, on es calcula que fins a un 60% del raïm estava encara pendent de collir. A més, assenyala, el raïm que es va poder salvar presentava molt mal estat sanitari, amb importants índexs d’àcid glucònic, que mostra el seu grau de podridura.

La gran majoria d’aquest raïm no es va poder vinificar i es va haver de vendre per altres usos, amb la consegüent reducció del seu preu. Davant d’això, el president de la DO Terra Alta ha demanat millores a les cobertures de les assegurances, així com un pla agrari que inclogui partides econòmiques i socials per respondre de manera ràpida i àgil davant dels problemes derivats dels temporals o malalties com el míldiu.

Massificació eòlica i frau en l’etiquetatge

En paral·lel, Arrufi ha reclamat “més valentia” política davant la massificació eòlica que pateix la comarca. “Som sobradament solidaris i volem que demaneu a altres territoris catalans aquesta mateixa solidaritat; demanem més valentia política per no destrossar el futur d’un territori com és la Terra Alta, amb un atractiu paisatgístic importantíssim i on un dels processos de creixement i d’assentament de persones és l’enoturisme, que no pot existir sense el valor del paisatge”, ha dit.

Pel que fa a la causa oberta als jutjats pel presumpte cas de frau per part de l’empresa Reserva de la Tierra, Arrufí ha agraït el suport al Departament d’Acció Climàtica i a l’INCAVI per personar-se a la causa i no deixar-los “sols davant d’aquesta lluita de males pràctiques i presumptes fraus”.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -