14.3 C
Amposta

El Govern aprova el nou pla per pandèmies en substitució del Procicat

El document reforça l’estructura de previsió, coordinació i presa de decisions davant de situacions com la covid

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern ha aprovat el nou pla per pandèmies, que substitueix el pla d’actuació del Procicat i incorpora millores i modificacions derivades de l’experiència adquirida per la Generalitat en la gestió de la pandèmia per covid des de març de 2020. El nou pla va rebre el 10 de desembre passat l’homologació prèvia de la comissió de Protecció Civil. Un dels aspectes que s’ha tingut més en compte és el respecte als drets i la mínima afectació en les mesures restrictives. Així, preveu “donar suport a l’estratègia de Salut Pública” en la gestió de les emergències associades a pandèmies o epidèmies greus que afectin Catalunya, establint la coordinació dels agents que formen part del sistema de protecció civil i emergències.

El pla preveu que se sol·liciti i es pugui assessorament jurídic per garantir el respecte dels drets i llibertats i la proporcionalitat de les actuacions i les mesures en cada cas adoptades. El document també inclou criteris de vulnerabilitat psicosocial i econòmica en l’anàlisi de risc, paràmetres territorials en la gestió de la resposta i modificacions en l’estructura de resposta a les pandèmies per a una millor presa de decisions.

Una altra novetat rellevant és que inclou l’obligatorietat per a tots els municipis de més de 20.000 habitants d’elaborar un pla d’actuació municipal per risc de pandèmies, per tal de consolidar el paper rellevant dels ajuntaments en la garantia dels serveis bàsics, així com l’atenció en general de la seva població.

Pel que fa a l’anàlisi del risc, inclou l’anàlisi de les dades de vulnerabilitat mitjançant la introducció de paràmetres socials. Així, a banda dels grups de risc de població de major transmissibilitat, s’afegeix com a grup vulnerable aquella població que no té risc de gravetat, però la situació de la qual pot patir empitjoraments severs en aspectes socials, psicològics o econòmics a conseqüència de la pandèmia.

Pel que fa a l’estructura organitzativa, s’institucionalitza el paper del president del Govern en la jerarquia de decisió i gestió, especialment pel que fa a les mesures restrictives que eventualment es puguin decidir. A més, incorpora figures de coordinació i direcció que faciliten la gestió i la presa àgil de decisions, com els consells assessors territorials, presidits pels delegats de Govern, i on són presents els ens locals i els diferents departaments de la Generalitat.

També s’institucionalitza i es regulen els plans sectorials que han de realitzar els diferents departaments i organismes de Govern per adaptar els diferents sectors a l’evolució de l’emergència. Una altra de les novetats és que el Grup de Medicina Legal i Forense s’afegeix a l’estructura del pla per garantir una resposta suficient i coordinada en eventuals escenaris de pandèmies que comportin una mortalitat molt elevada.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -