14.3 C
Amposta

La CUP Tortosa acusa els bancs de la ciutat d’aprofitar-se de la situació actual

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La CUP Tortosa ha emès un comunicat on denuncia que hi ha entitats bancàries a la ciutat “que no han entès que estem en una situació excepcional i crítica” i, per tant, que “tracten d’aprofitar-se de l’actual context.”

A Catalunya els autònoms representen més d’un 15% de les persones que  treballen, amb més 500.000 persones. I les petites i mitjanes empreses superen el mig milió amb quasi 2 milions de treballadors/es. Es tracta d’un sector clau en l’ocupació, tant en l’àmbit nacional com estatal. Des de la CUP de la ciutat de Tortosa acusen el Govern de l’Estat espanyol d’anar amb “tres setmanes de retard” pel que fa a la facilitació d’un pla d’avals públic per donar liquiditat als autònoms i petites empreses, entre altres, a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Amb un primer tram de 20.000 milions d’euros d’un total de 100.000 milions, “una mesura que censurem perquè mentre a la banca la van rescatar amb milers de milions a autònoms i petits empresaris se’ls obligui a endeutar-se”, segons la CUP Tortosa.

L’objectiu d’aquests avals és cobrir fins a un 80% del total del crèdit (a autònoms i petites empreses), per reduir els riscos a la banca. D’esta manera, la ministra Montero esperava garantir unes millors condicions del crèdit. En assumir l’estat el 80% del risc, es pretenia aconseguir un tipus d’interès menor, terminis de devolució més grans i terminis de  carència. Segons el Banc d’Espanya, el tipus d’interès mitjà ponderat  per als préstecs a pimes i autònoms se situava en el 2,26% al gener, havent estat al voltant del 2% en els mesos anteriors.

Malgrat això, la CUP Tortosa acusa les entitats financeres “d’aprofitar-se de la situació imposant uns tipus d’interès per sobre del mercat, tot i l’aval de diners públics.” Expliquen que “pocs autònoms i petits empresaris han aconseguit tipus a l’1,5% que va recomanar el govern estatal, i que ja considerem abusiu en l’actual context, i la mitjana se situa al voltant del 2,5%, amb alguns casos que han arribat al 3,2%, o bancs que directament ni responen les peticions.” Afegeixen que “un 50% de les peticions han estat denegades a la nostra ciutat. I en molts casos han demanat als autònoms i petits empresaris que avalin personalment el 20% que no avala l’Estat.” La CUP explica que “com a mínim podem assegurar que CaixaBank, Santander i
BBVA han practicat alguna d’aquestes mesures: avals personals, denegació, no contestar o interessos abusius.”

Des de la CUP Tortosa demanen: 

  1. Que les entitats financeres de Tortosa i els directors/es de les oficines no s’aprofitin de l’actual context per imposar interessos abusius i que no haurien de passar de 1,5% (que ja considerem excessiu).
  2. Que es denuncien públicament tots els casos abusius com a mesura de pressió social. En este sentit, posem a disposició el nostre correu electrònic tortosa@cup.cat i el nostre telèfon 692 390 608 per rebre les denúncies.
  3. Instem a l’equip de govern de Tortosa a què denunciïn esta mala praxi i a recollir les males praxis per fer-les públiques.

Des de la CUP recorden que la banca espanyola va ser rescatada amb diners públics que no s’han retornat. I que van tenir uns beneficis de 14.000 milions d’euros el 2019. Acusen “aquesta mateixa banca, rescatada i amb beneficis milionaris” de no només de “no ser solidària amb l’actual situació”, sinó “d’intenta aprofitar-se dels més febles.”

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -