14.3 C
Amposta

Junts per Tortosa es mostra incert pel futur dels Reials Col·legis

La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé ha assegurat que tot i no oposar-se al canvi d'ubicació de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, dubta que es garanteixi l'ús públic i, com a resultat, l'accés a aquest edifici renaixentista "únic al país i un dels principals actius turístics de la ciutat"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Fa un parell de dies, el govern municipal de l’Ajuntament de Tortosa va anunciar que l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, fins ara ubicat als Reials Col·legis, canviava la seva ubicació i es traslladava a l’Antic Balneari d’en Porcar.

La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé ha assegurat aquest matí en roda de premsa, que tot i no oposar-se al canvi d’ubicació, els Reials Col·legis gràcies a ser la seu de l’Arxiu Comarcal, tenien un ús públic i, per tant, estaven oberts a visitar-se lliurement. Ara, amb aquest canvi d’ubicació la cap de l’oposició a l’Ajuntament de Tortosa dubta que es garanteixi l’ús públic i, com a resultat, l’accés a aquest edifici renaixentista “únic al país i un dels principals actius turístics de la ciutat“.

Roigé, ha assegurat que mentre estaven al govern van estar negociant amb el Bisbat, sense dificultats, “renovar el conveni per mantenir l’Arxiu als Reials Col·legis” ubicats des del 1997. La portaveu també ha detallat que al mes de novembre del 2019 es va signar el darrer acord entre el Bisbat, l’Ajuntament, la Generalitat i el Consell Comarcal que acaba a finals del 2024, però des de Junts per Tortosa, durant el mandat passat vam seguir negociant per poder mantenir l’acord amb un doble objectiu: mantenir l’Arxiu als Reials Col·legis, fet que permetia que el monument continués obert al públic i, a la vegada, la nostra aposta era ampliar l’arxiu en un solar colindant just al darrere dels Reials Col·legis i perquè esta solució permetia mantenir oberts els Reials Col·legis, fent-los visitables com un dels actius turístics de primer ordre que tenim a la ciutat.

D’altra banda, Meritxell Roigé ha denunciat que un dels exemples d’esta “improvisació” de l’actual govern municipal és també que ara han decidit comprar la finca del Porcar que té GESAT en lloc de cedir-la gratuïtament com ells mateixos van decidir el passat mes d’agost. La portaveu de Junts per Tortosa ha recordat que ella mateixa va advertir al Consell d’Administració de GESAT del 29 d’agost de 2023 que no es podia fer una cessió gratuïta sense compensar la societat GESAT, ja que comportava una pèrdua patrimonial valorada pels mateixos auditors en 221.200 euros.

Un cop més no ens van escoltar i nou mesos després han acabat fent el que nosaltres els vam dir que s’havia de fer, com també ha passat en altres temes com és el cas de les llars d’infants”, ha lamentat Roigé, que ha recordat que després d’advertir-los a l’agost ho va tornar a fer el passat mes de març al consell d’administració on s’aprovaven els comptes de GESAT. “Vam dir-los que els comptes no reflectien la cessió gratuïta d’esta finca i que estaven mal formulats. Primer el senyor Jordan ens va dir que ja s’havia fet la cessió i després en el mateix Consell va rectificar i va dir que no s’havia formalitzat encara. Ara, ja no es farà així”, ha manifestat Roigé, posant de relleu que després de nou mesos faran el que Junts per Tortosa ja va dir que s’havia de fer, que és adquirir la parcel·la i compensar la pèrdua patrimonial.

Finalment, la portaveu de Junts per Tortosa ha recordat també que a finals d’aquest mes de març, el Capítol-Catedral de Santa Maria de Tortosa va anunciar que la Catedral de Tortosa quedaria exclosa de la targeta turística ‘Tortosa-Card‘, i per tant les entrades per a visitar-la s’autogestionarien des del mateix Capítol.

La TortosaCard és la targeta turística que el govern municipal va impulsar el 2011 per agrupar els equipaments turístics visitables de la ciutat, i ha lamentat que aquest “és un fet que suposa un retrocés pel que fa a la promoció turística de la ciutat, i ara, ens preocupa que el següent actiu que pugui caure de la TortosaCard siguin els Reials Col·legis”.

Redacció L.P.

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -