14.3 C
Amposta

Jesús viu intensament el cap de setmana de fira de l’oli i la garrofa en el seu 25è aniversari

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

La Fira de l’Oli i la Garrofa de les Terres de l’Ebre de Jesús va tancar portes diumenge a la nit després de complir amb escreix les expectatives creades al voltant d’una programació pensada per la commemoració del seu vint-i-cinquè aniversari. Una exposició del 25 Anys de la Fira de l’Oli, l’estrena de l’espectacle dels Quicos “Pregunteu-li a l’olivera”, la potenciació de tot el relatiu als concursos, la presència de l’oli d’oliva a l’espai Àgora, i el manteniment dels concursos que des de fa anys formen part de la idiosincràsia de la mateixa fira de Jesús han estat prou al·licients, juntament amb un cap de setmana climatològicament excel·lent, per poder estar parlant d’un dels millors certàmens dels darrers anys.

Víctor Ferrando, alcalde de Jesús, comentava que tenien molt il·lusió en remarcar tota la feina que s’havia fet durant els últims vint-i-cinc anys: “Ens hem fet grans i hem crescut tots junts. Al voltant de l’oli d’oliva, i els darrers anys també amb la garrofa. Hem tingut sempre clar que al marge de l’element comercial i festiu que ha de tenir una fira com la nostra era imprescindible donar-li un efecte d’arrelament a la terra. Perquè per exemple l’olivera és un testimoni del pas del temps i un indiscutible element intergeneracional, o els pagesos, creadors d’un paisatge que acaba convertint-se en la nostra pròpia identitat. I si podem aportar el nostre granet d’arena per ajudar a una millor comercialització de l’oli i la garrofa que no dubti el sector que sempre ens tindrà al seu costat”.

Després de la inauguració oficial de la fira a càrrec de l’empresari jesusenc Primitivo Conesa, es va retre un homenatge a les quatre empreses que han estat presents a totes les edicions, la Cooperativa Soldebre, Carnisseria Julve, Forn de Carlos Ripollés i Primitivo Conesa, per acabar donant una distinció a totes aquelles persones que durant els darrers anys han participat en l’organització del certamen com a membres de la comissió organitzadora, mestres del morter o col·laboradors de la comissió de festes. A partir d’aquell moment els actes es van anar multiplicant i els carrers i espais de Jesús es van anar omplint d’una activitat frenètica amb un complet programa d’actes pensat per commemorar el quart de segle de la fira.

En el gran capítol de concursos Guillermo Panisello fent en vint minuts 3,025 quilos d’allioli va guanyar el concurs d’allioli passant a formar a part de la Confraria de Mestres del Morter. En l’apartat juvenil les guanyadores van ser Paula Tejeda i Noelia Gallego que van fer 840 grams cadascuna. David de la Vega amb un allioli de codonyat va guanyar el concurs d’allioli adobat, i el sempre curiós concurs de llançadors de pinyols en la boca va guanyar-lo Cristian Melero en la modalitat absoluta amb un llançament de 12,90 metres, mentre que en juvenils el guanyador va ser Marc Sánchez amb una marca de 2,70 metres. Fa vint-i-cinc anys que es fa el concurs de plegadors d’olives sense ungles i en aquesta ocasió la guanyadora va ser Joana Galcerà plegant en quinze minuts 5,825 quilos d’olives. Les millors olives posades segons el jurat van ser les de Maria José Suñer.

El concurs de cuina de rebosteria de garrofa el va guanyar Gemma Escudero. En el decurs de la fira també se sortegen obsequis específics. Són els que van guanyar Eva Baiges per participar en el concurs popular de tast d’olis, i el d’Elena Sánchez per fer-ho al de les Empreses Innovadores de la Garrofa (EIG). Un altre dels premis lliurats va ser l’escollit per un qualificat jurat de gastrònoms que havien de decidir quin era el Millor Oli Gastronòmic d’aquesta edició a partir dels finalistes del Concurs al Tast d’Olis. El premi, com l’any anterior, va obtindre’l l’oli Montsagre Selecció Familiar Varietat Picual, de l’empresa Alanterres d’Horta de Sant Joan. El mateix oli que durant el matí havia rebut el guardó al Millor Oli del XXXVI Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre imposant-se a les 70 mostres presentades.

La festa va acabar amb el sorteig en pes en oli entre els visitants de la fira. L’afortunat en pujar a la bàscula va ser Joaquin Anguera Pedrola, veí de Tortosa, marxant cap a casa amb 103 litres d’oli d’oliva verge. La comissió i secció de festes, així com altres jesusencs i jesusenques, van viure els dies de fira amb indumentària de pagès donant un color especial i homenatjant així al món de la pagesia.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Neix la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud per fer una regió líder en la transició energètica

Més de 50 agents amb implantació al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han creat la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud per...

El Consell Comarcal del Montsià contractarà 9 persones aturades de llarga durada i a causa de la Covid

Les persones interessades a participar en el procés de selecció del Consell Comarcal del Montsià han de reunir els requisits de cada oferta i...

Les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc de Tortosa se centraran en personatges i paisatges del territori

Noms com els del maqui La Pastora, el general Cabrera, o el bandoler Panxampla; espais de l'Ebre com el Mas de la Franqueta, les...

El govern espanyol estudia aplicar el toc de queda però ho abordarà amb les comunitats autònomes

El govern espanyol estudia aplicar un toc de queda però remarca que per fer-ho caldria declarar l'estat d'alarma. El ministre de Sanitat, Salvador Illa,...

El 30% dels municipis ebrencs tenen risc baix o molt baix de rebrot

El portal dadescovid.cat mostra diàriament un mapa amb els canvis comarcals i municipals de la pandèmia del coronavirus. Les Terres de l’Ebre tenen un risc molt...
- Anunci -
- Anunci -