14.3 C
Amposta

GEPEC-EdC presenta al·legacions a tres nous parcs eòlics projectats a la Terra Alta

Les Crestes, El Calvari i Fontcalda generaran 49 MW de potència amb una trentena d'aerogeneradors

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El GEPEC-EdC ha presentat al·legacions a tres nous parcs eòlics que s’han projectat a la Terra Alta, la comarca catalana amb més aerogeneradors i més potència eòlica generada a Catalunya (379 MW i 147 MW en tramitació). L’entitat ecologista alerta que la comarca ebrenca torna a estar “en perill” per la massificació que pateix de renovables. Els tres nous parcs que es volen construir a la Terra Alta són Les Cretes, El Calvari i Fontcalda. Tindran una potència de 49 MW i sumaran 31 aerogeneradors d’uns 200 metres d’altura. També es projecten dues línies aèries d’alta tensió d’uns 36 quilòmetres. La central El Calvari es projecte en una de les poques zones de la comarca “lliure” de molins de vent.

Segons les al·legacions presentades dilluns, GEPEC-EdC alerten que els tres nous parcs eòlics se situen en zones pròximes de la Xarxa Natura 2000 i se superposen a l’espai ZEPA (Zona de Protecció per a les Aus) ‘Matarranya-Aiguabarreix’ i ‘Tossals d’Almatret i Riba-roja’. Les centrals Les Crestes i El calvari tenen una afectació directa perquè alguns aerogeneradors estan a menys de 50 metres de la Xarxa Natura 2000.

Els projectes podrien afectar la biodiversitat d’espècies protegides, com el milà reial – en perill d’extinció -, el voltor comú, l’àguila marcenca o l’àguila daurada. També cal protegir a la zona el mussol comú i l’enganyapastors, ja que es tem per les col·lisions de les aus amb els molins de vent, que suposen “una amenaça” entre les poblacions d’aus rapinyaires i ratpenats. Els estudis d’impacte ambiental determina que el voltor i l’àguila marcenca patirien una incidència “molt elevada” dels tres parcs eòlics.

En el cas del parc El Calvari, vuit aerogeneradors estan en una àrea d’hàbitat de l’àguila cuabarrada. També és aquesta central la que afecta un dels pocs espais “lliures de centrals eòliques” a l’altiplà de la Terra Alta, la zona de la Pobla de Massaluca, la Fatarella, Batea, Vilalba dels Arcs i Gandesa.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -